Најновије

ЕКСПЕРТИ ПРОТИВ ЕВРОПЕ: "Штап и шаргарепа" нису довољни, не желимо условљавање

Упркос резултатима оствареним приликом ранијих кругова проширења ЕУ, механизам условљавања за регион Западног Балкана није у потпуности адекватан, оценили су данас учесници дебате "Политика условљавања ЕУ према Западном Балкану" у организацији Центра за Европске политике.

Срђан Мајсторовић (Фото: јутјуб)

“Напредак региона ка чланству у ЕУ остаје ограничен и успорен, и док земље постепено повећавају формалну усклађеност са правним тековинама ЕУ, њихов укупни демократски учинак, супротно логици процеса приступања ЕУ, или стагнира или назадује.” – оценила је истраживач Швајцарског федералног института за технологију Наташа Вунш.

Представник ЦЕП Срђан Мајсторовић рекао је да је истраживање показало да политика ЕУ коју данас познајемо не даје најбоље ефекте, а да је доказ за то Србија и годишњи извештај о напретку.

Према његовим речима, евиденто је да таква политика условљавања која не утиче на процес демоктратизације кандидата не даје резулат.

“Напротив, политика условљавања показују да ЕУ на такав начин ненамерно креира и омиљене партнере - јаке лидере који се представљају као гарант стаблиности а на уштрб функционалости стабилности демоктатских институција” – рекао је Мајсторовић.

Мајсторовић је оценио да извештај јако добро говори о томе да се на пољу рефоми које би требало да буду суштина процеса приступања ЕУ на жалост не напредује бризном којом би могло.

“То доводи у питање и функционалност и политичко условљавање ЕУ и узрокује потребу да се интерно у Србији отвори дијалог око тога шта је циљ - да ли је то искључиво заузимање столице у ЕУ или су то реформе”  – сматра он.

Према његовим речима, политичко условљавање није добро из два аспекта - први је тај што перпсктива чланства није извесна, док се друга тиче анализе трошкова изградње институција и функционалног судства ...што на крају може да кошта много више од неизвесне добити од чланства.

Координатор Националног конвента о ЕУ Наташа Драгојловић оценила је да тема долази у прави час и омогућава дебату на необичан, интелектуално провокативан начин, онако како се иначе у ЕУ не разматра њен утицај на земље Западног Балкана или државе кандидате.

“О ЕУ и утицају на државе често се говори из угла условљавања, уколико испуне одређене политичке, економске и правне критеријуме утолико ће се брже кретати ка чланству. Од објављивања стратегија о проширењу до 2025 врло мало се разоговарало колико је ко спреман – ЕУ са једне стране и са друге стране ми - нове државе.”  – рекла је она.

Драгојловић наводи да се из ранијих придруживања није научило а ни чуло много осим синтагме - критеријуми морају да буду све строжији и строжији.

“До краја нису преиспитивани ни теоријски а ни практични примери и негативни утицаји таквог условљавања - оштрог и строгог и гледања кроз прсте некима државама кандидатима. И управо то, какве последица има избегавање инсистирања на доследном испуњавању критеријума” – рекла је она.

Управо због тога рад Вунш је одлична основа за критички дијалог и о самој ЕУ и о инструментима у политици проширења али и широј причи која подразумева да ли процес ЕУ повољно или неповљно утиче на развој демократија које још нису достигле пун демократски потенцијал, казала је Драгојловић и подсетила да је реч о фасадним деморкатијама или онима у транзицјии у којима инситуције нису изграђене до краја.

Такође, како наводи, није истражено ни то шта је у том вакуму до грађана и држава кандидата а шта до саме ЕУ.

Милан Антонијевић из Фонда за отворено друштво, оценио је да у Србији теорија штапа и шаргарепе дала мало резултата.

Колико кошта нашу државу одлазак људи, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА