Најновије

НАТО ПОНОВО О КОСОВУ: Ево шта Столтенберг каже да морају да ураде на КиМ

"Снажно подржавамо дијалог између Приштине и Београда који може напредовати, зато што на дуге стазе, то је једини начин да се реше разлике и неслагања" - поручио је генерални секретар НАТО.

Јенс Столтенберг и Зоран Заев (Фото: јутјуб)

НАТО је присутан на Косову кроз мисију КФОР, која има јасан међународни мандат и ми смо ту да створимо стабилност, мир, и да заштитимо све заједнице на Косову, рекао је Јенс Столтенберг, генерални секретар НАТО-а у Скопљу, на питање новинара по ком интернационалном споразуму, уговору или праву НАТО може да штити земље на Балкану које нису чланице НАТО-а и шта је територијални интегритет Косова, с обзиром на то да нема договора између Приштине и Брисела.

Столтенбер и Саверноатлантски савет НАТО бораве у дводневној посети Северној Македонији где је одржан састанак Северноатлантског савета са фокусом на учлањење те државе у НАТО.

Први човек НАТО-а је на конференцији за новинаре рекао да је Алијанса присутна на Косову кроз мисију КФОР-а, која има јасан међународни мандат.

“Ми смо ту да створимо стабилност, мир, и да заштитимо све заједнице на Косову, такође и Србе. Стога радимо и одржавамо близак контакт са свим заједницама на Косову, да будемо сигурни да свакодневно правимо резултате током нашег мандата, да пружимо стабилност и безбедност за све људе на Косову” – рекао је Столтенберг.

“То је наш мандат, то је наша мисија на Косову. Схватамо да постоји и потреба за политичким решењем и стога снажно подржавамо дијалог између Приштине и Београда који може напредовати,  зато што на дуге стазе, то је једини начин да се реше разлике и неслагања које видимо везане за Косово, и у том контексту, мислим да оно што је Заев урадио у Северној Македонији око расправе са Грчком око имена, модел за овај регион и Косово, јер показује да је могуће превазићи прошла неслагања, да се превазиђу историјске несугласице” – казао је генерални секретар НАТО-а.

“Не да се заборави на прошлост, него не дозволити прошлости да уништи будућност, већ да се превазиђу различитости и да се иде заједно у будућност. Преспански споразум, прогрес који је Северна Македонија направила са Грчком, важан је за Северну Македонију, али је исто тако велика инспирација и модел за остатак региона да се превазиђу прошле различитости и да се крене заједно у будућност” – напоменуо је Столтенберг.

Какву су добродошлицу Британци приредили Трампу, погледајте ОВДЕ.

Извор: Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА