Најновије

ПУЦА НЕМАЧКА! Пада влада, Ангела одлази пре 2021? Спор коалиционих партнера у Берлину вуче и ЕУ у хаос

Немачка канцеларка Ангела Меркел на корак је до потпуног краха и могла би лако да напусти функцију и пре истека мандата 2021. јер јој се влада налази пред падом.

Ангела Меркел (Фото: Јутјуб)

Наиме, Андреа Налес, челница једне од немачких владајућих коалиционих странака Социјалдемократа (СПД), најавила је да напушта ту функцију, остављајући могућност да на чело странке дође човек који не подноси канцеларку, а још мање идеју да са њеном Хришћанско-демократском унијом (ЦДУ) остане у коалицији.

Реч је о Олафу Шулцу, актуелном вицеканцелару и министру финансија из редова СПД, који је одувек преиспитивао велику коалицију, а посебно рад канцеларке Меркел.

Аналитичари упозоравају да би евентуални његов долазак на чело социјалдемократа имао далекосежне последице по Немачку, али и по читаву ЕУ, посебно након прошлонедељних избора за Европски парламент. На њима је Европска народна партија (ЕПП), која ужива велику подршку Немачке, доживела значајан пад у односу на изборе 2014.

Трвења унутар СПД и настала су управо након гласања за Европски парламент, будући да је та странка након њих сада тек трећа партија по снази у Немачкој. Њу су претекли и Зелени, што је Налесова доживела као тежак, лични пораз.

Она је најпре најавила како ће тражити да посланици у Бундестагу гласају да ли је и даље желе на челу страначког клуба. Међутим, ујутро је објавила да ипак напушта и ту позицију и челно место у странци.

- Та ситуација доводи немачку политичку сцену у потпуно нови положај. Наиме, према коалиционом договору из 2018, СПД је рекао да ће након две године направити анализу деловања велике коалиције са ЦДУ и одлучити да ли су остварени њихови захтеви. Сада су дефинисана потпуно нова правила игре јер ће СПД кренути у избор новог челника, а врло је вероватно да ће то бити неко из фракције која се и пре годину дана противила новој великој коалицији. То значи да постоји велика могућност пада садашње владе - оцењују аналитичари.

Иначе, распад велике коалиције не значи обавезно и нове изборе. Наиме, на челу владајуће ЦДУ више није Ангела Меркел, која је била неприхватљива либералима (ФДП) током преговора о формирању владе 2017, па је требало да у влади буду још и Зелени.

Та коалиција је неформално позната као Јамајка (због боја заставе те карипске државе које одговарају бојама странке укључених у коалицију - зелена, црна, жута) пропала је управо због Меркелове. Сада ЦДУ води Анегрет Крамп-Каренбауер, која је прихватљива вођству либерала, што значи да би могла да се врати та коалиција, а влада опстане у нешто измењеном саставу.

Међутим, питање је у којој ће они мери сада бити спремни за улазак у ту владу, у којој би били млађи партнер, или би били склонији новим изборима, у којима би као друга странка по снази могли водити преговоре о формирању коалиције са СПД и левичарима.

3 велика ударца за канцеларку у само месец дана

Спор са Макроном 

Ангела Меркел примила је протекле недеље јак ударац од свог највернијег савезника у ЕУ, француског председника Емануела Макрона, који не жели да прихвати канцеларкин предлог да будући шеф Европске комисије буде њен узданик из Европске народне партије Манфред Вебер.

Мање способна наследница

Меркелова је била принуђена да недавно одбацује наводе како сматра да њена наследница на челу владајуће немачке ЦДУ Анегрет Крамп-Каренбауер није у стању да води земљу. То је закључио амерички Блумберг позивајући се на два неименована извора из Берлина. "Могу само да кажем да су то глупости", кратко је прокоментарисала Меркелова те написе.

Рекордно ниска популарност

Конзервативци Ангеле Меркел пали су најниже на лествици када је у питању популарност у земљи, показале су анкете овог викенда. Према њиховим резултатима, на прву позицију су избили Зелени, који уживају 27% подршке, док конзервативну унију ЦДУ/ЦСУ подржава 26% испитаника

Стање у ЕУ као пред распад СФРЈ

Европска унија је данас суочена са ситуацијом која подсећа на стање у бившој СФРЈ уочи њеног распада, упозорили су током викенда Стјепан Месић, Милан Кучан и Раиф Диздаревић, тројица политичара која су у бившој СФРЈ обављала највише дужности. Месић је, подсетимо, бивши хрватски председник и члан последњег сазива Председништва СФРЈ, Диздаревић, члан југословенског државног врха пре њега, и Кучан, први председник Словеније и предратни челник словенске организације Савеза комуниста. Њих тројица окупила су се после скоро 30 година од распада СФРЈ у подземном бункеру код херцеговачког градића Коњица и сагласили се да је Европа на озбиљној прекретници.

- ЕУ данас личи на бившу СФРЈ јер има бројне проблеме на које не налази праве одговоре. Они су ескалирали када су заборављена начела на којима је Унија утемељена - потреби да се више никада не допусти рат на европском континенту - упозорио је Кучан.

Позната као Велика коалиција

- у модерној Немачкој и у парламентарном систему те земље под Великом коалицијом се подразумева коалиција између две најутицајније странке у земљи, које се, притом, сматрају сестринским

- Меркелова у коалицију са СПД ушла још 2013, тако да су владу чиниле ЦДУ/ЦСУ и СПД

- разлог за то је нови успех СПД, који је те године на изборима забележио успех са 25,7% добијених гласова

- Социјалдемократска партија Немачке иначе је основана давне 1863. и данас има 445.534 члана

- један од познатијих њених челника је Герхард Шредер

- након избора 24. септембра 2017. посланичка група СПД има 153 посланика, од 614 места у Бундестагу (након оставке једног од њих од новембра 2018. има 152 посланика)

- представници су јој 64 жене и 88 мушкараца

- друга је по величини фракција у немачком Бундестагу (након парламентарне групе ЦДУ/ЦСУ).

Креиран озбиљан пакет модернизације за ракете Р-27 (НАТО АА-10 Alamo). Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Српски Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА