Најновије

СРБИЈА ПОПЛАВЉЕНА! ХИТНА ЕВАКУАЦИЈА! Ситуација је стравична, ови делови земље су тотално паралисани! (ВИДЕО)

У Краљеву, Книћу, Лучанима и Ивањици на снази је ванредна ситуација. Излили су се потоци и канали за одводњавање. Вода је продрла у куће. У појединим општинама евакуишу се домаћинства. Нанета је велика штета инфраструктури – река Гружа је однела један мост, оштећена је пруга Краљево–Крагујевац.

Поплава у Србији (Фото: Јутјуб)

11.15 - "Србијаводе" увеле су ванредну одбрану од поплава на територији целе Србије, изјавио је Танјугу директор тог предузећа Горан Пузовић. 

11.00 - На подручју Драгачева киша је изазвала изливање потока. Излила се и река Врањица код Гуче, јавља дописник РТС-а.

10.45 – И пруга Краљево–Крагујевац је доживела оштећења, па је железнички саобраћај у прекиду.

10.20 – У Општини Кнић ватрогасци евакуишу угрожена домаћинства. У селу Закута река Гружа је однела мост. У селу Пајсијевић црквена звона упозоравају на опасност.

10.00 – Тренутно је на територији целог града Краљева ванредна ситуација. У центар града дошли су ватрогасци и црпе воду која је продрла у двадесетак кућа. Из Штаба за ванредне ситуације кажу да је пут ка селима Милаковац, Годачица и Сирча у прекиду због падавина. 

Проглашена је ванредна ситуација за територију града Краљева, у ком су се излили потоци и канали за одводњавање. Вода је ушла у куће у Сирчи, Рибници, Ковачима и деловима градског подручја.

Репортер РТС-а био је у центру града, поред старог гробља, где је вода у кућама уништила ствари, подигла подове. Ко може, носи ствари на спрат. Мештани очекују помоћ надлежних, али тренутно нема никога јер је слично у многим деловима града.

Према подацима хидро-метеоролошке станице, за четири сата пало је 85 литара кише по метру квадратном.

Начелник Сектора за ванредне ситуације МУП-а Предраг Марић рекао је да је аутобус на деоници Краљево-Крагујевац био заглављен на путу, али да су припадници сектора успели да га извуку и обезбеде свих 15 путника.

Због обилних падавина од јутрос је критично и у скоро свим селима у Горњем Драгачеву. Евакуисано је више од 20 домаћинстава због изливања потока у селу Вича, потврдио је за РТС председник општине Лучани Миливоје Доловић.

И на подручју Ивањице бујични потоци излили су велике количине воде на градско и сеоско подручје. Највише проблема има у Приличком пољу и Рашчићима где је вода продрла у куће. Све екипе су на терену, ватрогасне јединице, комуналне службе.

У селима Гружа и Губеравац у Општини Кнић ватрогасци тренутно евакуишу угрожена домаћинства, на улици водена стихија отежава кретање. У селу Закута река Гружа која је изазвала поплаве однела је мост. У селу Пајсијевић црквена звона упозоравају на опасност.

Председник Општине Кнић Мирослав Николић рекао је да је за два сата пало преко 60 литара кише по метру квадратном. Причињена је огромна штета на имовини, угинула је стока, оштећена инфраструктура и усеви.

Магистрални пут је био у прекиду скоро три сата, сада је нормализован, рекао је Николић и истакао да им је најпотребније људство и техника како би се вода извукла.

Tоком ноћи обилне падавине забележене су и на територији Новог Пазара. Водостај Ибра је у току јутра порастао за око пола метра, али још нема опасности од изливања. Ризично је у сливу Јошанице, Рашке, Бјелице и Западне Мораве.

Штаб за ванредне ситуације Новог Пазара одржао је седницу. "Правовремено смо реаговали, механизација је на терену, а тамо где је било потребно достављене су вреће са песком", рекао је начелник Одељења за ванредне ситуације Насер Црновршанин.

Рекао је да највеће проблеме стварају дивљи мостови, те да су због њих уведена дежурства током којих ће машине бити прирпавне за деловање. Скренута је пажња да деца која прелазе мостове, а нарочито дивље увек буду у пратњи родитеља.

Одрони су учестали на магистралном путу М22, као и на регионалном путу Биљановац-Јошаничка Бања. Река Рашка излила се на пар локација и поплавила усеве и баште. Потоци који су надошли због обилних падавина током ноћи, поплавили су велики број башта и усева на територији општине.

Како снајпериста РОСУ нишатни Србе на КиМ погледајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг/ РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА