Најновије

Унмиков шамар Приштини

Захтев Србије да се на седници Савета безбедности о КиМ, заказаној за 10. јун, расправља о упаду РОСУ на север Косова, пребијањима и хапшењима Срба, али и двојице припадника особља Унмика, сва је прилика да ће, поред Русије, подржати и сама Мисија УН у Покрајини.

РОСУ туче Руса (Фото: Јутјуб)

Наиме, Унмик је због бруталности акције РОСУ, спроведене прошлог уторка, још једном оштро опоменуо Приштину и оптужио је за претерану и неоправдану употребу силе, али и за лаж.

Унмик је саопштио да информације косовске полиције о недавним догађајима уопште нису у складу са информацијама Мисије УН на КиМ и навео да докази снажно указују на претерану и неоправдану употребу полицијске силе при хапшењу особља УН. Поновљено је и да је веома јасно да су хапшењем и задржавањем у притвору двојице припадника особља Унмика прекршена њихова гарантована права на имунитет, као и други протоколи, упркос јасној идентификацији ових особа као особља УН.

О свему овоме данас ће у Београду разговарати министар спољних послова Ивица Дачић и специјални представник генералног секретара УН и шеф Унмика Захир Танин.

Танин је, иначе, одмах после пребијања и хапшења двојице припадника особља Унмика, од којих је један руски држављанин, упозорио Приштину да ће сваки напад на чланове Мисије наићи на највиши степен међународне и дипломатске правне реакције.

Председник Центра за спољну политику Драган Ђукановић сматра да је саопштење Унмика дошло са закашњењем, али да је веома важно да се на предстојећој седници СБ УН чује објективно о стању у јужној покрајини:

- Нажалост, из искуства не можемо очекивати спектакуларне резултате те расправе, с обзиром на подељеност сталних чланица око питања Косова. На самој седници ће се са једне стране дистанцирати САД, Велика Бритнија и Француска, а са друге Русија и Кина. Питање је да ли ће бити неког заједничког саопштења на ту тему.

Адвокати 11 Срба, ухапшених у наводној акцији за сузбијање корупције на КиМ, најавили су да ће данас поднети жалбе на одлуку Основног суда у Приштини којом је ухапшенима одређен притвор до 30 дана. Одлука се може очекивати тек наредне седмице.

Повређени Срби још у болници

На Одељењу хирургије митровачке болнице још се опоравља шесторо Срба који су повређени приликом бруталне акције албанских специјалаца у општини Зубин Поток. Ране се видају и повређеном Дејану Димићу, службенику Унмика, који је заједно са локалним администратором Михаилом Красношченком пребијен у уторак у селу Вараге, надомак Зубиног Потока.

Он се у ово селу, према сазнањима "Новости", упутио са задатком да извести о тренутном дешавању. Уредно се легитимисао и представио на три језика - српском, албанском и енглеском, али су албански батинаши истрајали у намери да покажу моћ и силу, застраше Србе и униште њихову имовину.

Шиптари планирају напад после ког српска војска мора на Косово! Шешељеве речи ће заболети Харадинаја и Тачија! Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Вечерње новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА