Најновије

КУЧАН КРИВ ЗА СТРЕЉАЊЕ ВОЈНИКА ЈНА У СЛОВЕНИЈИ: Председник Словеније знао за злочине! Коначно постоје докази!

Бивши председник Словеније Милан Кучан саучесник је у страшном ратном злочину! Кучан је, како је утврдило словеначко тужилаштво, знао за стрељање тројице заробљених припадника ЈНА код граничног прелаза Шкофје 29. јуна 1991. године, али је свесно и плански заташкао овај злочин.

Милан Кучан (Фото: јутјуб)

Надлежно тужилаштво упутило је почетком јула 1991. године Милану Кучану обавештење о овом злочину, али он није учинио ништа да казни одговорне.

Пуцали им у потиљак

Управо зато адвокат Душан Братић из Београда сада инсистира да српско Тужилаштво за ратне злочине размотри кривичну пријаву коју је претходних дана поднео против Кучана, а у вези са овим језивим злочином.

- Припадници паравојних формација Словеније су 29. јуна 1991. године, током трајања примирја у краткотрајном рату између ЈНА и Територијалне одбране Словеније, зауставили возило ЈНА и из њега извели Неџмедина Османија (20) из Приштине, војника на служењу војног рока, Бранка Седлара из Плашког, цивила на служби у ЈНА, и капетана Слободана Пантелића из села Шљивовица на Златибору. Припадници ЈНА су одложили оружје и предали се. И поред тога, припадници паравојних формација су их буквално стрељали и убили их на лицу места мецима у потиљак из аутоматских пушака - наводи Братић, додајући да су злочинци након тога тела убијених војника вратили у камион, на који су потом отворили ватру из аутоматског оружја како би изгледало да су несрећни војници убијени у размени ватре, а не монструозно, кукавички и у супротности са свим конвенцијама и правилима ратовања.

У пријави коју је поднео, како наглашава, наведена су имена свих непосредних извршилаца овог злочина.

- Знамо ко су ти људи. Знамо њихове адресе, а имамо и њихове фотографије. Све је то достављено тужилаштву. Против Кучана је пријава поднета јер је као заповедник свих оружаних формација крив по командној одговорности, а постоје и чврсти докази да је знао за овај злочин и ништа није урадио како би убице биле изведене пред лице правде - подвлачи Братић.

Он објашњава да је истина изашла на видело најпре на суђењу Слободану Милошевићу у Хагу, када је 2003. године тамо сведочио бивши словеначки председник.

- У једном тренутку Милошевић је питао Кучана да ли зна да су словеначке паравојне формације стрељале војнике ЈНА. Кучан је одговорио да то апсолутно није тачно и да су то лажи. Међутим, Милошевић му је онда предочио записник Окружног суда у Копру, који је водио истрагу овог злочина. Придодао је и записник о обдукцији која је урађена у Заводу за судску медицину у Ријеци, а из којег се види да су несрећни војници буквално стрељани и убијени мецима у потиљак, али и службено обавештење Тужилаштва Словеније које је прослеђено Кучану као председнику. Суочен с овим, Кучан је немоћно слегао раменима и признао: Малопре сам рекао да војници ЈНА нису били стрељани, али нажалост они су ипак били стрељани. Ова документа показују да смо ми и у рату били правна држава и да су правосудни органи радили свој посао и мене обавестили о свему.

Не знам шта се чека

Адвокат Бранислав Тапушковић, који је лично Кучану предочио документа која доказују постојање злочина о коме је био обавештен, каже да је наше тужилаштво за ратне злочине одавно упознато с овим предметом.

- Поздрављам напор колеге Братића, али плашим се да од свега тога неће бити ништа. Наше тужилаштво одавно зна и има доказе не само за овај злочин већ и за многе друге који су се десили у Словенији, али ништа није урадило по том питању. Ево, већ 30 година се ништа не дешава и немам објашњење зашто је то тако. Питање је данас ко би, где и како могао да суди у овом поступку. Сада ће све то ићи много теже - закључује Тапушковић.

Како ће Албанци покушати да сломе Србе на Косову, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Информер

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА