Најновије

НИЈЕ ДОБРО: Сви су се забринули за Ангелу Меркел након два напада дрхтавице: Сада су се огласили стручњаци о њеном здрављу!

После другог напада дрхтања немачке канцеларке у јавности, огласио се тим њених лекара. Они кажу да је напад у дворцу "Белви" био изазван њеним страхом да се не понови раније епизода тремора.

Ангела Меркел (Фото: Јутјуб)

- Нема разлога за забринутост, сетила се инцидента прошле недеље и то је изазвало данашњу ситуацију. То је психолошки процес - саопштио је тим.

Канцеларка је претходни напад објаснила дехидрацијом.

- Од тада сам попила најмање три чаше воде, која ми је очигледно била неопходна, и сада се одлично осећам - изјавила је Меркел.

У последње време, немачка канцеларка је у кратком размаку два пута добила напад дрхтавице на званичним догађајима: први пут за време посете украјинског председника Володимира Зеленског, а само неколико дана касније приликом именовања нове министарке правосуђа у дворцу Белви, у Берлину.

Од тада се спекулише о њеном здрављу, а неколико медија тражило је од медицинских стручњака да изнесу могуће узроке.

- Дрхтавица се, изгледа, јавља само када стоји; чим се помери, симптоми се ублажавају - изјавила је др Ане Флек за немачки "Билд".

Као могући узрок, стручњак наводи тзв. ортостатички тремор, дрхтање које изазива поремећај циркулације при дужем стајању.

Др Кристоф Шпехт, стручњак за превентивну медицину, подсећа да је Ангела Меркел сличне нападе имала и 2014. и 2017. године.

- Мени то не личи на неуролошки проблем, пре бих рекао да је дрхтавица изазвана инфекцијом, на пример запаљењем бубрежне карлице - каже он.

Он, међутим, додаје, да против тога говори чињеница да канцеларка не делује исцрпљено, што је карактеристично за инфекције. Такође је могуће да је реч о нежељеним дејствима неког лека, сматра овај стручњак.

Др Хајнц-Вилхелм Есер, интерниста, кардиолог и пулмолог, за "Билд" каже да је тешко поставити дијагнозу са дистанце.

- Узроци новог напада дрхтања могу бити бројни: дехидрација, хипогликемија, исрпљеност, али и нека озбиљнија болест, као што су дијабетес и мултипла склероза - каже он.

Више лекара искључило је могућност Паркинсонове болести, јер је канцеларка имала јаку дрхтавицу, док је дрхтање код Паркинсонове болести слабије. Према речима врхунског бечког лекара проф. др Михаела Цимпфера, највероватно није ни напад епилепсије.

Прочитајте ОВДЕ

Извор: heute. at/Блиц 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА