Најновије

Од лажне наде до лажних застава: Трамп припрема позорницу за глобални рат

У овом тренутку Трамп води рат са свима који се не зову Израел и Саудијска Арабија. Чак ни савезници не смеју бити поштеђени Трамповог гнева због свих њихових гадости против његове вољене Америке.

Трамп (Фото: Јутјуб)

Пише: Том Луонго

У највећој телевизијској серији деведесетих година, Вавилон 5, један од главних ликова, Лондо, слаб и поштен човек, склапа договор са ђаволом и ослобађа најгоре импулсе свог умирућег царства, како би га вратили својој бившој слави.

У једном тренутку схвата да су се ствари отеле контроли. Договор који је склопио има много више последица него планираних добитака. Тако се он суочава са једним од његових савезника у Краљевском двору који му говори:

„Само идиот води рат на два фронта. Само наследник престола краљевства идиота води рат на дванаест фронтова! “

Ако је то запажање истинито, онда је Доналд Трамп унук тог наследника. У овом тренутку Трамп води рат са свима који се не зову Израел и Саудијска Арабија. Дакле, то би се назвало ратовањем на најмање тридесет различитих фронтова. Чак ни савезници не смеју бити поштеђени Трамповог гнева због свих њихових гадости против његове вољене Америке.

Све то је у служби његове таштине, како би остао запамћен као највећи председник у историји САД-а, који је донео мир на Блиски исток и вратио Америци стари сјај.

Штета што ће његове акције довести до рата и осигурати уништење његове вољене земље.

САД су умируће царство које очајнички жели да задржи своју позицију јединствене силе у свету. Трамп је унајмио људе који, из различитих разлога, поздрављају светски сукоб како би остварили своју визију следеће фазе америчке надмоћи.

Како је недавно истакао Алистер Крук, Џон Болтон и Мајк Помпео припремају терен за напад на Иран. Обојица су ученици Бернарда Левиса и његовог плана разбијања централноазијских земаља по етничким линијама које још увијек доминирају у Д.Ц. План је да се Иран једноставно удари преко главе са што вец́ом палицом и покори.

Мајк Помпео гура Трампа ка коначном сукобу са Ираном из религиозних разлога гледајући на то као на крајњи сукоб између добра и зла. Џон Болтон то чини једноставно због циничних, историјских предрасуда и чињенице да је он комуниста који то не схвата. Крук с правом поставља питање да ли се аморални Трамп, чији су предрасуде према Ирану дубоко укорењене, може изманипулисати за улазак у шири рат како би се постигли ови циљеви?

Трамп би могао да буде љут на Болтона што га је укључио у операцију промене режима у Венецуели, али тај  бес је ограничен. Трампова једина емоционална веза са Венецуелом је његова таштина. Да је успело било би сјајно и он би то искористио. Али пошто није, и то на најсрамотнији начин, он је сада спреман да разговара са руским председником Владимиром Путином о решењу тог проблема, ако ће му то донети реизбор.

Иран је сасвим друга ствар. Његово председавање била су револуционарна врата иранских јастребова, од генерала Џејмса Матиса и Х.Р. Мекастера до његове садашње администрације.

Сигуран сам да је Помпео врло јасно указао Путину у Сочију да су САД спремне на све како би заштитиле свој надолазећи мировни план за Израел. Ови пајаци мисле да могу да угрозе Русију у већем рату, читај: потенцијално нуклеарном, и натерају Путина да одустане од Ирана.

Чак је и Хенри Кисинџер мислио да је овај план глуп.

Њихово размишљање је једини разлог због ког је Иран спреман да се супротстави САД-у и то зато што га подржавају Русија и Кина.

Уклонити Русију претећи јој нуклеарним ратом, објавити Кини трговински рат мислећи да може да је победи нападајући њихов слаб, банкарски систем. Тако Трамп планира да обезбеди безбеднији свет за Израел.

Такође сам сигуран да су Лавров и Путин поручили Помпеу да се повуче и држи даље од шведског стола.

Сасвим је јасно да Болтон верује да је ово најбољи пут до победе. Запамтите, неоконзервативци као што су Болтон и Чејни сматрају да су преговори слабост и да свет има смисла само ако га можете присилити на нешто.

Болтон је убедио Трампа не само да остане у Сирији, већ и да изврши притисак као део политике према Ирану, изгладњујући земљу бензина контролом нафтних поља на југоистоку, у близини Ирака.

Још очигледније су провокације подржавања Ирана у кршењу ограничења ЈЦПОА за складиштење обогаћеног уранијума и тешке воде кроз санкције забране извоза, док се група превозника шаље у Персијски залив.

Али шлаг на торти је најновија верзија инцидента у Заливу Тонкин са четири нафтна танкера који су саботирани током викенда у близини луке УАЕ Фујаирах на Арапском мору. Елијах Магнајер извештава да је Иран заиста то учинио као упозорење свим заливским земљама да ће, ако Трамп крене у рат, сви патити.

Имамо непосредне осуде Иранаца који оптужују Израелски Мосад и САД које оптужују Иранце за то.

Ако се то десило онда је позив Ирана Трампов и Болтонов блеф. Они су спремни за рат са Сједињеним Државама, за који мисле да бирачи САД-а не би могли да сваре. И нико не жели да види да ли је Иран способан да обори једног од америчких носача авиона.

Иран је, очигледно, спреман да покаже свету колико је танак папир Трамповог тигра.

Ако Иран то није урадио и ако је све то представа, онда је Трамп већ донео своју одлуку и рат ће се у неком тренутку десити, уколико санкцијама не успе да доведе ирански режим на колена.

Руски специјалац који је oбожава Србе херојски погинуо у борби са десеторицом. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Webtribune.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА