Најновије

ПЕСКОВ ОДБРУСИО ТРАМПУ: Наставићемо са нападима на терористе у Сирији

Русија ће наставити са нападима на терористе у сиријском Идлибу који нападају цивиле и руске трупе, изјавио је портпарол Кремља у одговору на позив америчког председника Доналда Трампа да се тамо зауставе операције.

Песков (Фото: РИА)

У покрајини Идлиб постоји "велика концентрација терориста и милитаната", који врше нападе на ненаоружане људе и руске војне снаге, изјавио је новинарима Дмитриј Песков.

Он је на тај начин одговорио Доналду Трампу који је јуче оптужио руске и сиријске снаге да “неселективно убијају многе невине цивиле”, те их позвао да зауставе операције у том подручју.

Дмитриј Песков је нагласио да је "неприхватљиво" не узвратити на гранатирања која долазе из Идлиба, а те да ће Русија и даље тамо "неутралисати ватрене положаје (милитаната)". Пре само две недеље, Москва је саопштила да су терористи из Идлиба испалили више од десет ракета на руску ваздухопловну базу Хмејмим, те да су све пресретнуте у ваздуху.

Идлиб и његова околина у северозападној Сирији је посљедњи велики џеп отпора против сиријске владе. Различите џихадистичке групе се ту налазе, а најмоћнија је "Хаџат Тахрир ал Шам" повезана са "Ал-Каидом".

Територија, коју контролишу милитанти, знатно је смањена прошле године након успешне офанзиве сиријске војске, подржане руским ваздушним нападима. У септембру су се Русија и Турска договориле да успоставе тампон зону у Идлибу како би се избегле цивилне жртве. Земље су затим покренуле заједничке патроле дуж граница тампон зоне.

Сирија нема намеру да се одриче војне помоћи Ирана ради ублажавања санкција САД. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: vostok.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА