Најновије

ДА ЛИ ЈЕ ОВО КРАЈ ЕВРОЗОНЕ!? Италија повукла потез који ће уздрмати Брисел

Политичари из Северне Лиге Метеа Салвинија сваки час набацују идеју о паралеленој валути, а тзв мини-ботови, за које је италијански парламент недавно гласао, први су корак у том смеру. Реч је о финансијском инструменту којим би популистичка влада Италије могла да дестабилизује еврозону, или барем угрози Брисел и Европску унију и посеје ново семе раздора у срцу монетарне уније.

Салвини (Фото: Pixabay. com/Јутјуб)

Прошле недеље, посланици италијанског Доњег дома гласали су за увођење мини-ботова (БОТ, запис државне благајне). Држава ће убудуће имати право да њима плаћа домаће испоручиоце, али и да их прима као средство за подмиривање пореских дугова. Тиме су испуњени услови да буду означени као средство плаћања, поготово што би мини-ботови, како наговештава ознака “мини”, требало да се издају у малим апоенима (нпр. 100 евра).

Одатле је врло мали корак до паралелне валуте, а то је управо оно што је Матео Салвини, председник десничарске Лиге и заменик премијера, вероватно желео да постигне, пише “Велт”.

Уколико би употреба мини-ботова узела маха у италијанској привреди, и ако би прелазили из руке у руку компанија и грађана, италијанска држава могла би да оснује властиту валуту. Временом би нови вредносни папири доспели на берзу, био би то почетак постепеног изласка Италије из еврозоне.

Томас Мајер, главни економиста и оснивач Истраживачког института “Флосбах фон Шторх” верује да мини-ботови треба да послуже као “претња Европској комисији у предстојећем поступку о буџетском дефициту”. На тај начин, Рим додуше, не би могао да заобиђе фискалне критеријуме, јер се односе на дефицит и стање дугова, а не на начин финасирања.

– Али то би био начин да упуте претњу да ће постепено напуштати еврозону уколико их ЕУ присили на смањење дефицита – сматра Мајер.

После Немачке и Француске, Италија је трећа економија у еврозони. За разлику од других економија, међутим, није видно профитирала од монетарне уније, а вредност акција на миланској берзи већ десет година се не мења.

Амерички генерал открио какко ће изгледати сусрет руског С-400 и америчког авиона Ф-15, више сазнајте ОВДЕ.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА