Најновије

НОВЕ ПРОВОКАЦИЈЕ ПРИШТИНЕ: Тачи планира да у Паризу сахрани ЗСО

Састанку делегација Београда и Приштине, заказаном за 1. јул у Паризу, чији ће домаћини бити француски председник Емануел Макрон и немачка канцеларка Ангела Меркел, смеши се иста судбина, као и форуму са истим актерима одржаном у Берлину, с краја априла. Током претходног месеца ствари се нису помакле са мртве тачке, па уколико европски лидери наредних недеља не промене тактику, дијалог две стране тешко да ће бити откочен у француској престоници.

Тачи (Фото: Јутјуб)

Албанци не одступају од става да таксе на производе из централне Србије не треба чак ни суспендовати, а тамошњи званичници, додатно, поручују да неће дозволити формирање Заједнице српских општина. Са таквим "улогом" приштинске стране, разговори у Паризу стоје на стакленим ногама.

Односно, практично је илузорно да се наш тим појави у Граду светлости на састанку који би неформално суспендовао Бриселски споразум и у којем би Хашим Тачи, како је најављивао, могао да потегне чак и питање присаједињења Прешева, Бујановца и Медвеђе лажној држави Косово.

Председник Александар Вучић рекао је прексиноћ да око овог састанка трају консултације Меркелове и Макрона са Американцима и да не они знају да "не сме да се дозволи да Париз буде катастрофа". А, ако се буде видело да се иде у том смеру, како је рекао, "ко зна да ли ће се Париз и догодити".

О томе какви су изгледи да се до почетка јула створе услови за било какав опипљив договор, политички аналитичар Драгомир Анђелковић каже да до тога неће доћи уколико ЕУ и САД снажно не притисну албанску страну која се понаша размажено:

- Председник Вучић је Макрону и Меркеловој послао поруку да Србија није спремна да буде статиста у овом филму и да седи на оптуженичкој клупи, већ да жели стварне преговоре.

Пре заузимања позиција за париским столом, дијалог Београда и Приштине, као и целокупна ситуација на Космету биће тема на редовној седници Савета безбедности УН у понедељак. Тим поводом председник Вучић разговарао је у уторак са шефом Мисије УН на КиМ Захиром Танином и на том састанку је закључено да је међународно присуство на КиМ више него потребно, имајући у виду да је ситуација и даље нестабилна, уз честе инциденте и тензије.

- То што приштинска страна континуирано повлачи ирационалне и једностране потезе и константно прибегава провокацијама, само потврђује да она систематски ради на томе да онемогући било какав дијалог - пренео је Вучић шефу Унмика.

Председник је осудио напад на запослене УН у последњој акцији тзв. косовских специјалних јединица, када је повређен и један припадник мисије Унмика и оценио да је улога УН на КиМ од пресудног значаја за Србију:

- За нас је континуирано разматрање питања Косова и Метохије у СБ, у складу са Резолуцијом 1244, од суштинског значаја како би Савет безбедности и међународна заједница били редовно и транспарентно информисани о стању на терену, политичкој и безбедносној ситуацији, посебно у погледу положаја Срба и другог неалбанског становништва, владавини права, поштовању људских права, заштити културног и верског наслеђа, као и о свим другим проблемима са којима се свакодневно суочавају.

Славе седам дана уз Клинтонове, Олбрајтову, Кларка

Нове провокације Приштине могу се очекивати већ од данас. Косовски Албанци 12. јуна, када су НАТО трупе ушле на КиМ, обележавају као "дан ослобођења". Међутим, како је ове године 20 година од тог догађаја, одлучили су да славље продуже на седам дана и започну га од 5. јуна.

- Циљ Албанаца је даља дестабилизација и стални притисак на Србе како би се иселили. Они ће све учинити да протерају преостале Србе са Космета - сматра некадашњи шеф Координационог тела за КиМ Небојша Човић.

У Приштини су крајем марта основали и одбор за организацију прославе на чијем челу је бивша председница лажне државе Атифете Јахјага. Према неким најавама, позивнице су послате на адресе Клинтонових, Мадлен Олбрајт, Веслија Кларка, Тонија Блера, као најзаслужнијих за бомбардовање Србије и отимање њене јужне територије. Очекује се да ће се они и појавити у Приштини.

Тамошњи лидери сматрају да је уласком НАТО снага Косово постало слободна и независна држава. Хашим Тачи је раније казао да тај дан кад је НАТО ушао и уклонио Србију представља почетак "слободе и демократске транзиције".

Предсеник скупштинског Одбора за КиМ Милован Дрецун каже да је то најтужнији дан за српски народ и да га не итересује шта Албанци славе:

- Свакако очекујемо нове инциденте, нарочито што су из приштинског тужилаштва рекли да нису похапсили све. То значи да ће наставити континуирано да притискају Србе и малтретирају људе. На то морамо да будемо спремни и нађемо одговор.

Лазански открио какви ужаси чекају Србију на седници Савета безбедности УН! Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Вечерње новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА