Најновије

Трамп и Макрон решавају косовски чвор!

Велике су шансе да Доналд Трамп и Емануел Макрон симболично распетљају косовски чвор на месту савезничког искрцавања у Нормандији, где је 6. јуна 1944. практично одлучен исход Другог светског рата.

Илустрација (Фото: принтскрин)

Како Српски телеграф сазнаје, Трамп ће данас, поред осталих светских тема, Макрону на сто бацити и амерички план за поделу Косова, веома сличан оном који је спремљен за Израел и Палестину (о томе је наш лист први писао). Тај документ, иначе, пре неколико дана је светској финансијској и политичкој елити представио Трампов зет Џаред Кушнер на самиту мистериозне Билдерберг групе у швајцарском Монтреу.

- На недавном берлинском самиту наизглед је одбачена идеја о разграничењу, због чврстог става Немачке, али је јасно да Француска и Макрон на целу ствар гледају много флексибилније, о чему су писале и немачка и француска штампа. Трамп је решен да учини све да управо преко француских партнера индиректно, а потом и директно, утиче да се промени клима у ЕУ по овом питању - кажу саговорници из дипломатских кругова.

Како објашњавају, данашњи Трампов и Макронов сусрет долази у идеалном тренутку.

- Позиција Ангеле Меркел је драматично пољуљана у Немачкој, а Француска је 1. јула домаћин новог састанка о Косову. Након разговора са Трампом, Макрон ће имати више од 20 дана да добро припреми терен за долазак делегација из Београда и Приштине, а кад буде разговарао с њима, имаће иза себе ауторитет првог човека Америке - каже један дипломата.

Један од оснивача Конгреса српско - америчког пријатељства и потпредседник парламента Владимир Маринковић за наш лист каже да би било очекивано да Трамп и Макрон разговарају у Нормандији о разграничењу, с обзиром на то да Бела кућа и саветник за националну безбедност Џон Болтон подржавају флексибилно и иновативно решење за КиМ.

- Сматрам да тај састанак може да буде веома плодоносан, пошто је у дипломатским круговима познато да би председник Макрон такође подржао решење које би било дугорочно и које би подразумевало уважавање интереса и српске и албанске стране. Блага промена става САД у односу на Србију и српске интересе резултат је огромне енергије и дипломатске умешности коју је председник Вучић уложио како би Србија могла да оствари минимум националних интереса и како би могла још динамичније да настави са развојем економије. Разграничење је најбоља опција - истиче Маринковић.

Према речима аналитичара Драгомира Анђелковића, јаче су везе на линији Париз - Вашингтон него Берлин - Вашингтон - стога, уколико би се Трамп чврсто определио за компромис по питању Косова, Макрон би у том случају био кључна полуга за утицај на друге чланице ЕУ, па и Немачку, да попусте.

Аналитичар Бранко Радун сматра да је канцеларка Ангела Меркел у силазној путањи, а Макрон у узлазној, што је битно када је реч о Косову и Метохији - Макрон је ту битан зато што не иде у конфронтацију са Немачком, као првом силом ЕУ, а с друге стране, има боље односе са Вашингтоном од Немаца. Он може да одигра кључну улогу у постизању компромисног решења за Космет.

Припрема за изборе

Према речима западних дипломата у Београду, Трампу је веома битно да реши косовски проблем у релативно краћем периоду.

- Циљ је да амерички председник пред изборе у САД следеће године забележи битне успехе на спољном плану, што би му, како процењују, донело додатне гласове - подвлаче саговорници дипломате и истичу да би у све била укључена и Русија, од које људи из Трамповог окружења не зазиру, као многи други на западу.

Сиријска армија уништила оклопни аутомобил Panthera F9. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Српски Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА