Најновије

ВУЧИЋ ПРИЗНАО ДА ЈЕ ЗА РАЗГРАНИЧЕЊЕ: Ево због кога је одустао

"Како да разговарамо о решавању проблема када чујете да они желе да формирају велику Албанију, да неће да формирају ЗСО, иако су то потписали. Схватите тада да оно што има снагу међународно правних уговора више не важи. На све то је ЕУ тако благо реаговала да нико није ни приметио" - објаснио је Вучић.

Александар Вучић (Фото: јутјуб)

Казао је да не може рећи да је љут на ЕУ око Косова и Метохије, али је разочаран због "чињенице да већ шест година не можемо да добијемо оно што су Албанци потписали".


“Нема у политици шта да се љутите, можете да будете незадовољни, разочари. То што се љутите никоме неће да помогне” - указао је он.

Упитан што је насмејан, Вучић је рекао да је тако расположен "јер је ослобођен сваке кривице и донекле неке врсте одговорности за оно што се дешава данас на КиМ, не својом жељом и кривицом".

“Колико позиција била тежа, с друге старне је лако јер идете да говорите истину, оно што сви виде и знају, али праве се да не виде и не знају” - нагласио је он, додајући да мисли на Европу.

"Родитељи на страни детета"

Како каже – "Сви они, како ЕУ, тако и САД, знају шта је истина, али суштина је да морамо разумети шта год урадили против детета, његови родитељи ће увек бити на страни детета, а то је случај и са Приштином".

“Шта год рекли против Приштине, биће увек на страни свог чеда, које су родили, љубили у колевци, и које сада излази из тинејџерског периода и неће се одрећи њега шта год да уради” – навео је он.

Вучић је истакао да су таксе Приштине нанеле штету не само Србији, већ целом региону, јер они који хоће да дођу у нашу земљу чују да постоје “шумови” у привреди, да нема слободе трговине.

Подсетио је да је ЦЕФТА споразум потписан 2006. године, да је "Приштина донела 2008. одлуку о сецесији наше територије, а да наша влада и поред тога није донела никакве мере, а они, 13 година касније, уводе мере само зато што су незадовољни гласањем у Интерполу".

Поручио је да неће пристати на понуду да Приштина повуче таксе, а да након тога Србија мора да учини неки гест.

“Нећу да дозволим никада да они повуку таксе, а да после од нас траже да признамо Косово или да учинимо неки гест, то слушам од Американаца дуго и на то нећу да пристанем, и рекао сам им стотину пута” – рекао је Вучић.

Он је навео да ће Рамуш Харадинај покушати данас да Ангелу Меркел превари тако што ће да јој каже да ће да формира ЗСО, у облику невладине организације, а да таксе неће ни поменути.

“То је његова бесмислена игра, зна да од тога нема ништа јер Србија неће да пристане” – рекао је Вучић, и додао да то зна и Меркелова.

Истиче да је, ипак, Немачка признала Косово и да је Косово њихово чедо.

“Поставља се питање шта ми можемо да урадимо. Ми смо сатерани у угао, немамо много простора, зато нашу позицију сматрам веома тешком, с једне стране, а са друге стране, немате ни избора, тако да немате шта да се двоумите” - рекао је Вучић.

Разграничење - најздравије

Он је, каже, за разграничење са Албанцима, "што је сам храбро и отворено предлагао, јер сам сматрао да је то најздравије за Србију и Србе, али су грађани били против тога, а ја сам поруку разумео".

Он је додао и да му је популарност опала после скупштинске седнице о Косову и Метохији на којој је, истиче, говорио најотвореније и најпоштеније о тој теми, не желећи да обмањује грађане.

“Ја сам предлагао, храбро и отворено, нешто што ме је коштало и популарности у народу, као и мере фискалне консолидације. А, људи су данас задовољни, јер живе боље него пре четири године. Рекао сам да сам за разграничење са Албанцима и тога се не стидим” - рекао је Вучић.

“Одлично сам разумео све што се говорило и шта су показала истраживања јавног мњења, јер се озбиљно тиме бавим и за разлику од других, када нам падне популарност, знам узроке и то не кријем” - рекао је Вучић.

Он је додао да се он не повлачи пред истраживањем, већ пред ужасном кампањом, у којој је проглашен за издајника.

“Како да изгурам нешто, ако морате да донесете одлуку о разграничењу, морате да идете на референдум, а за то могу да добијем 20 одсто. Да кажем као у Северној Македонији, 35 одсто изашло, а прошао референдум? Ја тако нећу и тако у Србији не може да продје референдум” - подвукао је Вучић.

Он је навео и да му је популарност опала после скупштинске седнице о Косову и Метохији, на којој је, истиче, говорио најотвореније и најпоштеније о тој теми, не желећи да обмањује грађане, у корист СРС и Војислава Шешеља.

Како је рекао, истраживања су рађена пре и после његовог обраћања у парламенту, а показала су да је популарност њега и његове странке опала за два досто и отишла директно радикалима.

“У скупштини сам говорио најовтореније, најпоштеније, дуго се припремио... Борио сам се, трудио да кажем истину народу, да не обмањујем и не лажем градјане, јер је мој посао да водим земљу и да водим рачуна о инетерсима Србије и српског народа. Истовременом нисам могао да додиренм емоције људи, јер сам говорио рационално, а народ то не воли” - констатовао је председник Вучић говорећи за ТВ Прва.

“Нисмо спремни да чујемо истину”

На питање да ли је два одсто мала цена, Вучић је узвратио да није питање цене, нити да ли је подршка опала за 20 или 30 одсто, што би каже, и прихватио лакше, само да можемо да решимо питање КиМ.

“Ми нисмо спремни да чујемо истину. Као што ни ви нећете да чујете истину о цени струје или нечем другом, јер је увек лакше да кукамо. Много мање смо спремни да чујемо истину о Космету, чаки кад је знамо, неће људи ти да прихвате, јер дира у њихове емоције” - истакао је он.

Како каже, Шешељ се у скупштини понашао "лукаво" и представио себе као заштитника Вучића и паметно искористио парламентарну расправу и одлично припремио сараднике, па је 12 посланика СРС говорило против ЕУ.

“Из мог угла, то је био неодговорно и неозбиљно, јер тако држава не може да се води, али из партијског угла је паметно урадио, да њих 12 говори исто, да мрзе ЕУ, а 55 одсто љди је са тим сагласно” – рекао је Вучић.

То, додао је, није добро за Србију.

Србија наставља са отварањем поглавља

Председник Србије је изразио уверење да ће Србија наставити са отварањем нових поглавља. Он је рекао да можда грађанима отварање поглавља није важно, али да за државу јесте, "јер отварање поглавља показује да Србија напредује". Међутим, додаје он, има ствари које је потребно мењати, не због ЕУ, већ због нас самих.

“Има ту ствари које хоћемо да мењамо. Рекао сам министрима и мојим сарадницима да више нема закона по хитном поступку. Нећу да се упоређујем са Ђиласом, Стефановићем, Јеремићем, који су све доносили по хитном поступку. Од сада ће закон по хитном поступку бити ако је нешто посебно битно, као што су међународни уговори” - рекао је Вучић.

Још једна од измена, каже Вучић, јесте да расправа о буџету мора да уђе на време, да се посланицима да дупло време за расправу и да расправа о буџету буде једина тачка дневног реда.

Такође, истиче он, за време предизборне кампање све политичке странке имаће 45, 50 или 55 дана кампање у медијима иако, каже, медији нису фер ако се "погледају Ђиласови и Шолакови медији".

Додао је и да ће бирачки спискови бити сређени јер, како каже, не жели више да слуша празне приче "да гласају мртви". Такође, додаје он, парламент мора да буде демократска институција, где ће се водити расправа за шта се "залагао и као посланик, и не занима ме да ли ће се део опозиције вратити".

“За мене је опозиција у парламенту, само један мали део није” – рекао је Вучић.

Приметио је да је опозиција слушала његов извештај о КиМ у Скупштини Србије, и каже да су послали поруке да је говорио "отворено, храбро и да ће га то скупо коштати".

Ко су чувари манастира Светих Архангела које Шиптари желе да убију, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА