Најновије

Додик и Цвијановић у Петрограду са Гаспромом договорили гасификацију Републике Српске

Председавајући и српски члан Председништва БиХ Милорад Додик и председница Републике Српске Жељка Цвијановић на састанку са председником Управног одбора Гаспрома Алексејем Милером договорили су да у Српску буде доведен гас.

Додик, Цвијановић и Милер (Фото: predsjednikrs.net)

На овом састанку је наглашено да би реализација гасификације Републике Српске требало да почне ове јесени.

Додика и Цвијановићеву у седишту руске компаније у Санкт Петербургу примио председник УО Гаспрома Алексеј Милер.

Овај пројекат би био реализован одвајањем крака руског гасовода Турски ток за Републику Српску.

Додик је раније најавио да ће са представницима Гаспрома, осим о одвајању крака за Републику Српску да би довели гас у Бањалуку из економских и еколошких интереса, разговарати и изградњи гасне термоелектране.

Додик и Цвијановићева разговарали су у Канцеларији Српске у Санкт Петербургу са шефом Представништва Републике Српске у Москви Душком Перовићем о сраду ове канцеларије и сарадњи Санкт Петербурга и Републике Српске. Званичници Српске учествују на Међународном економском форуму, који ове године бележи рекордну посећеност - више од 1.500 компанија свијета, 17.000 панелиста, представника међународних влада, стручњака из разних области, али и хиљаде новинара који прате овај значајни скуп.

На завршном дану Форума одржава се и пословни дијалог представника Евроазијског економског савеза и Асоцијације нација југоисточне Азије, Русије и Азербејџана, као и Русије и Јапана.

Додик и Цвијановићева јуче су присуствовали пленарној сједници Економског форума на којој су се обратили предсједник Руске Федерације Владимир Путин, предсједник Кине Си Ђинпинг и генерални секретар УН Антонио Гутерес, те разговарали са представницима компаније Зарубежњефт.

Током Форума потписана је "Мапа пута" - активности за реализацију приоритетних праваца сарадње Санкт Петербурга и Републике Српске за период 2019-2021. година, а на маргинама скупа Додик и Цвијановићева имали су бројне билатералне сусрете.

Додик је, између осталих, разговарао у одвојеним сусретима са министром спољних послова Русије Сергејем Лавровом и министром иностраних послова Катара Мухамедом бином Абдулрахманом ел Танијем.

Цвијановићева је првог дана учествовала и на панелу под називом "Једнаке могућности у дигиталном добу".

Русија набавља 76 руских ловаца СУ-57, више о томе ОВДЕ.

Извор: РТРС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА