Најновије

ГРАЂАНИ СРБИЈЕ НАОРУЖАНИ "ДО ЗУБА": Не зна се колико нелегалног оружја поседују!

Почетком недеље полиција је ухапсила члана Равногорског четничког покрета, пошто је у његовом стану, у Шиду, пронашла арсенал оружја. Нико не зна колико се пушака, пиштоља или експлозива још налази у нелегалном поседу грађана Србије, а подаци Министарства унутрашњих послова показују да се годишње заплени више хиљада комада оружје и муниције.

Илустрација (Фото: pixabay. com)

Четири ручне бомбе, две аутоматске пушке, уз које је смештено и седам оквира, пиштољ, преправљена ловачка пушка и више од 400 комада разне муниције. Све то полиција је пронашла током претреса стана 53-годишњег члана Равногорског покрета Александра Косанића.

Такви арсенали нису реткост у кућама грађана Србије. То показују и подаци о полицијским запленама.

У току 2018. године полиција је запленила укупно 1.761 комад ватреног оружја.

Међу гомилом пушака и пиштоља, нашло се и 296 комада аутоматског оружја, 119 ручних бомби, 13,5 килограма експлозива и један ручни ракетни бацач, такозвана зоља. Прошле године из кућа и са улица склоњено је и 65.665 комада муниције различитог калибра.

Ни 2019. није боље почела, за прва четири месеца ове године, полиција је запленила 418 комада ватреног оружја. Међу њима, 69 комада аутоматског оружја, 35 ручних бомби и 3,3 килограма експлозива. Када је у питању муниција, заплењено је 12.786 комада.

Тако је још од деведесетих - кажу у Београдском центру за безбедносну политику и додају да је ситуација мање више иста у целом региону који је био захваћен ратним сукобима и где се грађани и даље не осећају потпуно сигурно тамо где живе.

"Добар део људи у Србији који поседује нелегално оружје у Србији, поседују оружје за "не дај Боже". У смислу да ће им можда некада затребати да заштите себе или своју породицу, тако да је битно то шире окружење у којима људи живе", каже Предраг Петровић из БЦБП.

Од марта 2015. године у Србији је из нелегалних у легалне токове прешло је 10.059 комада оружја. И то у оквиру три легализације, током којих су грађани, без доказивања порекла или страха да ће сносити икакву одговорност, дуге и кратке цеви, па и бомбе, могли да однесу у полицијске станице.

У легалне токове је 2015. године прешло укупно 7.545 комада оружја и предато је 160.434 муниције различитог калибра.

У поступку легализације, која је трајала неколико месеци 2016. године предато је 1.410 комада оружја и 61.755 комада муниције различитог калибра. Током последње легализације, у 2017. години, из илегалних у легалне токове прешло је 1.104 комада оружја и 56.852 комада муниције.

У полицији кажу да ће у наредном периоду бити још таквих акција.

Откривена строго чувана тајна Приштине! Ко је створио албанску мафију? Сазнајте више о томе ОВДЕ!

Извор: Н1

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА