Најновије

СРБИЈА ВЕЋ ИМА ЛОШЕ ИСКУСТВО: „Турски ток” неће стати због суспензије конзорцијума у Бугарској

Иако је рок за закључивање уговора са новим извођачем конзорцијумом за развој гаса „Бугарска” месец и по дана, овај пројекат биће завршен.

Турски ток (Фото: Јутјуб)

Изградњом „Турског тока” преко Бугарске бавиће се конзорцијум за развој гаса „Бугарска” уместо првобитно изабраног италијанско-саудијског „Аркада”, потврдио је Владимир Малинов, директор бугарског оператера, преноси бугарски портал „Економик”.

Наиме, италијанско-арапски конзорцијум је суспендован, јер два пута није доставио потпуну документацију у задатом року. Осим тога бугарска страна је спремна да смањи цену понуде 31,5 одсто од почетне цене.

Рок за закључивање уговора са новим извођачем је месец и по дана.

Конзорцијум, који је суспендован, понудио је да се гасовод прошири за 1,1 милијарду евра, док је понуда новог – „Бугарска” била 1,6 милијарди. Рок за извршење наруџбине био је 615 дана.

Све ово указује на чињеницу да се на почетак градње овог гасовода преко Бугарске још чека, што је пре два дана потврдила и бугарска министарка енергетике Теменушка Петкова изјавивши да би уговор с извођачима требало да буде потписан половином овог месеца.

С обзиром на то да је Србија већ имала лоше искуство с Бугарском после пропасти „Јужног тока”, а да и овог пута без овог источног комшије нема „Турског тока”, кад год се појави неки проблем поставља се питање може ли то угрозити и овог пута овај велики инфраструктурни пројекат.

Срећко Ђукић, стручњак за међународне гасне прилике, каже да је „Турски ток” једина српска алтернатива за доток гаса уколико се од нове године обустави транзит гаса из Русије преко Украјине.

– Ситуација са овим гасоводом, који треба да иде до Мађарске, преко Србије и даље је неизвестан, упркос великој жељи три земље да се он изгради чак до краја године – каже Ђукић.

Он то објашњава чињеницом да се Европска комисија још увек није изјаснила, нити дала зелено светло за тај гасовод, а када ће не зна се.

– Ако Србија може да крене на своју руку у градњу, Мађарска и Бугарска не могу без дозволе Брисела. Међутим, нису то једини проблеми. Чињеница је да ни „Гаспром” није донео одлуку о његовој градњи, већ је и с руске стране јасно речено да тог гасовода неће бити док Брисел не да чврсте гаранције за његову градњу, како се не би поновила ситуација с „Јужним током” – истиче Ђукић.

Ако се добро анализирају ствари у европској гасној сфери, онда се, каже, може закључити да је Русији приоритет гасовод „Северни ток 2” који, поред САД, свесрдно покушавају да угрозе Пољска и Данска. Не чуди такав приоритет Русије, ако се зна да је овај гасовод четири пута већег капацитета од Турског и исто толико скупљи.

– Упркос свим тим чињеницама Србија је отпочела изградњу „Турског тока” преко Србије, чиме се претпоставља да демонстрира увереност у брза решења која су вероватно њој видљива – истиче наш саговорник.

Војислав Вулетић, председник Удружења за гас, оптимиста је. Он каже да нема више непријатних изненађења када је реч о „Турском току”, јер се преко територије Србије ради пуном паром.

– То што Бугарска мења конзорцијум, који ће радити на овом пројекту, значи да тражи сигурнију понуду. Ако су први суспендовани, сада су шансе веће да посао успе, будући да је понуђен новом конзорцијуму. То суштински не мења пројекат, нити доводи у питање његов завршетак. Добро је што Србија све ради без велике помпе – каже он.

Он подсећа да овде није реч о руском, него о европском пројекту у који су укључене земље ЕУ, те да не би смело да буде стопирања целог посла. Поготово, додаје, ако се зна да би 2020. године транзит преко Украјине могао да буде обустављен.

Зашто су Немци преплашени због нове руске ракете, више о томе ОВДЕ.

Извор: Политика

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА