Најновије

БУРНО ЗБОГ СКАНДАЛОЗНЕ ЦЕНЕ: Колико коштају норвешки Ф-35!?

Норвешки политичари верују да је неизвесност око цене америчких Ф-35 који би требао да постане кичма ваздухопловства ове земље у најмању руку апсурдна. Да би решио спор око Ф-35 једном заувек, надзорни и уставни одбор норвешког парламента затражио је од министра одбране Франка Бакке-Јансена да наведе цену за борбене авионе на основу тренутног курса долара.

Ф 35 (Фото: Јутјуб)

“Цели процес траје око 5 месеци и укључује и норвешке и америчке актере а број радних сати који су потребни за ову рачуноводствену анализу процењује се на 10 000” изјавио је Баке-Јансен за дневни лист Дагбладет.

Према његовим речима, овај задатак захтева језгро од десетак људи који раде током целе године, док најинтензивнија анализа тражи око 30 људи. Он је обећао да ће Парламенту доставити “ажурирану процену” али не пре него што буџет за наредну годину буде спреман. Када се суочио са новинским натписима о превеликим трошковима, Баке-Јансен је рекао да анализе неизвесности захтевају пуно времена и труда, те захтевају сарадњу са разним државним агенцијама повезаним са набавком.

Мислим да треба опрезно направити темељан посао праћења трошкова, ризика и буџетских потреба. То је програм са оквирним трошковима од нешто више од 10 милијарди долара са годишњим трошковима од око 820 милиона долара.

Баке-Јансенов одговор изазвао је снажну реакцију Социјалистичке левице, која је била један од најгласнијих критичара споразума који је дао приоритет набавци авиона Ф-35.

Апсурдно је да влада мора потрошити 10. 000 радних сати сваке године само да би израчунала колико авион стварно кошта у експлотацији, то илуструје колико су трошкови подложни манипулацији рекао је Торгеир Кнаг Фyлкеснес из Контролне и уставне комисије.

Црвени, који су такође одбацили Ф-35, тврде да би куповину авиона требало да “претресе” генерални ревизор.

“Звона упозорења звоне на ову скандалозну куповину откако влада левог центра, уз подршку конзервативаца, ушла у лудачки прецењен програм набавке Ф-35 који уопште није погодан за норвешку доктрину ваздушног рата рекао је Бјорнар Моxнес лидер Црвених.

Дебата око цене борбеног авиона поново се распламсала након што је лист Бергенс Тиденде урадио критичко истраживање, наглашавајући да постоји јаз у цени од 1,9 милијарди долара.

Лидер Социјалистичке левице Аудун Лyсбакен је затражио парламентарно саслушање са министром одбране како би јавност добила неке одговоре. Делове калкулација листа Бергенс Тиденде је оспорило норвешко Министарство одбране.

Као део обимног програма обнављања одбране, норвешко ваздухопловство ће постати један од водећих европских корисника Ф-35 са укупно 52 авиона.

До сада је Норвешка добила девет Ф-35 са просечном ценом од 160 милиона долара по једном авиону.

ПрочитајтеОВДЕ ко је то оцрнео амерички понос, Патриот.

Извор: logicno. com/С. Марковић

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА