Најновије

ЕСКАЛАЦИЈА СУКОБА АМЕРИКЕ И КИНЕ: Трговински рат изнедрио три неочекиване последице!

Како прећи из трговинског рата у конструктиван однос глобалних сила, биће на дневном реду годишњег састанка Светског економског форума у ​​Далиану до 3. јула.

Трамп и Ђипинг (Фото: Јутјуб)

Скоро 10.000 километара раздваја виноградаре у калифорнијској долини Напа и потрошаче у Пекингу. Ипак, и једни и други су погођени трговинским ратом између две највеће економије на свету.

Застој је почео прошле године, када су САД увеле тарифе за машине за прање и увоз соларних ћелија. Од тада, трговински односи су били затегнути, мада дискусије на Г20 показују да би резолуција могла бити близу.

Док су неке од импликација спора очигледне - америчке тарифе за увоз челика и алуминијума погодиле су Кину, будући да је она највећи светски извозник челика. Међутим, постоје неке непредвиђене нуспојаве тог "рата".

Кинески увозници вина и амерички извозници су и те како погођени. Додатне тарифе за америчка вина значе да нема места за кретање увоза.

Амерички извоз вина у Кину износио је 59 милиона долара у 2018. години, што је за 13% мање у односу на обим и пад од готово 25% у односу на 2017. годину.

Више од 10.000 километара даље у Кини, чини се да трговинске тензије утичу и на то како и где се људи одлучују за путовање, што би могло значајно да утиче на америчку туристичку индустрију.

Истраживање из 2018. године показало је да је највец́и утицај био на резервације за групна путовања из Кине у САД, који су пали за више од 30% у 2018. у односу на 2017. годину.

- Наши резултати јасно указују на то да је трговински рат председника Трампа имао значајан утицај на кинески туризам у САД-у -  изјавио је ЦЕО и суоснивач ФорвардКејса Оливиер Џегер.

Према његовим речима, неумитно је да се кинески апетит за посету САД смањује и то ц́е сигурно забринути америчку туристичку индустрију.

Технички гигант Хуавеи потврдио је да је направио свој оперативни систем услед трговинске тензије и стављања те компаније на црну листу. Иако у компанији тврде да не желе да се одрекну Андроида и да планирају само да користе свој оперативни систем у "олакшавајуц́им околностима", ескалација односа Кине и САД могла би да поремети улогу коју Епл и Гугл играју у покретању оперативних система широм света.

Како прећи из трговинског рата у конструктиван однос глобалних сила, биће на дневном реду годишњег састанка Светског економског форума у ​​Далиану до 3. јула.

Европски лидери не могу да се сложе, после три сата самит одложен! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА