Најновије

Ово је невероватан разлог због којег су становници "избрисали" границу БиХ и Хрватске!

Становници Новог у БиХ и Двора у Хрвтаској успротивили су јер Трговска гора, како наводи Аваз, синоним за радиоактивно одлагалиште, све више постаје реалност.

Илустрација (Фото: Јутјуб)

Хрватска убрзано спроводи активности за градњу одлагалишта у граничном појасу, чије би погубно деловање највише осетили грађани Новог, пише портал Аваз.

Становништво које гравитира у близини потенцијалног одлагалишта страхује да би штетни отпад ускоро могао доћи у њихово двориште.

"Нека одлажу тај отпад у својој држави. Но, сумњам да ће од тога нешто бити. Што су и наумили, оствариће", каже Драгомир Ђукић из Новог.

С хрватске стране нема информација шта се догађа, па ни у Двору, који је на територији суседне земље.

"То за нас није добро. Учините нешто да нам ту не одлажу отпад", каже Јоже Корењак, мештанин Двора.

Како се сазнаје од мештана овог хрватског града, под окриљем ноћи у касарну Черкезовац месецима се складишти отпад. Сумњају да је власт и прије дефинитивне одлуке почела у пракси проводити своје намјере.

Први човек Двора Никола Арбутина тврди да није реч о радиоактивном отпаду.

"Сигурно је да радиоактивни отпад није ту, а да ли је институционални отпад, где спада и војни, питали смо председника Државног завода за радиолошку и нуклеарну сигурност, који нам је потврдио да се складишти део војног отпада", истакао је Арбутина.

Свесни да би, уместо војног, на овој локацији ускоро могао бити нуклеарни и радиоактивни отпад, локалне заједнице угроженог подручја одлучиле су удружити снаге.

Осим напора које улажу струка и неки државни парламентарци, из БиХ нема конкретних разговора и с хрватским властима о овој теми.

Уз Нови и Двор, штетно деловање осетиле би општине и градови Поуња, односно Крајине. Међу њима је и Цазин.

"Морамо се изборити да ово буде прва тема између БиХ и Хрватске. Нуклеарни отпад треба складиштити на месту где је и настао", поручује први човјек Цазина Нермин Огрешевић.

Сабор Хрватске требало би у септембру да дефинитивно потврди да је Черкезовац изабран за локацију за одлагалиште радиоактивног отпада.

Прочитајте ОВДЕ зашто су Слобенци полудели а изјавио је италијански министар.

Извор: avaz. ba

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА