Најновије

Ево шта кажу психолози, коме одговара хорор ријалити програма и чему они заправо служе!

Онога дана када су нестали школски и дечји телевизијски програми, рођени су ријалити програми, изјавио је психолог Жарко Кораћ и додао да нема много среће у забранама, већ је неопходно понудити алтернативни садржај. Ријалити програми у Србији се користе у политичке сврхе и за пропаганду, што није случај у другим земљама, додаје.

Туча у "Паровима" (Фото: Јутјуб)

Кораћ у серијалу "Без рукавица" истиче да би деца радије гледала емисије попут оних које су некада правили Душко Радовић или Џон Бајфорд, само када би им биле понуђене.

Као посебан проблем у односу према ријалити програмима он издваја лицемерје. "Када отац туче мајку, он не размишља о последицама за децу. Родитељи се не баве децом, не троше време на њих. Деца имитирају родитеље и гледају оно што они гледају", поручује Кораћ.

Он оцењује да ријалити програми јесу искривљена слика стварности, али сматра да је и велики део свега другога што гледамо на телевизији исто то. "Прича да то треба истерати са телевизије и правити само неку моралну телевизију је изгубљена битка. Ми немамо ту врсту цензуре и овде практично може све да иде у јавност, осим најдрастичнијх злоупотреба", примећује Кораћ, психолог и некадашњи професор Филозофског факултета.

Он констатује да су ријалити програми у Србији део шире слике и да се користе у политичке сврхе и за пропаганду, што није случај у другим земљама које емитују такав телевизијски садржај. "Код нас две приватне телвизије то злоупотребљавају у политичким емисијама. Отпор људи према ријалитима потиче одатле што они то виде као једну целовиту пропаганду и напад на објективне критеријуме људског понашања и информисања", сматра Кораћ.

Као проблем издваја и то што, како каже, у Србији не постоје регулаторна тела у области јавних медија која су од ауторитета и која би требало да реагују, пре све на појаву насиља. "То нисмо имали чак ни када је владика био на челу тог тела. Они се не мешају у свој посао", закључио је Кораћ.

Регулаторном телу за електронске медије (РЕМ) обраћале су се и реакцију тражиле поједине невладине организације.

Како наводе, адекватног одговора није било, па је покренута кампања "У име културе", у оквиру које су прикупљани потписи за иницијативу која ће бити преточена у законски предлог за ограничење ријалити програма. Ту иницијативу потписима је подржало више од 40.000 грађана и она би ускоро требало да буде предата парламенту.

Тражи се ограничење емитовања ријалити програма на три сата у периоду од 6 сати до 23 сата, као и забрана емитовања уживо, а захтев је и минимум пола сата емитовања културног рограма за децу и најмање пола сата програма за малолетнике.

Манојловић: Постоје људи који због моћи њихових телевизија крше закон

Представник иницијативе "У име културе" и Удружења за заштиту уставности и законитости Саво Манојловић посланицима у парламенту поручује да је управо подршка таквој иницијативи и будућем законском предлогу прилика да покажу да ли су за културу и поштовања воље грађана, или за ријалити програме и промовисање насиља и проституције. "Постоје људи који због моћи њихових телевизија крше закон", указује Манојловић.

Он примећује да су ријалити програми наметнути и да су чак и они који их не прате изложени томе да знају када је неко некога пребио. "Не желимо да изигравамо културолошке и моралне чистунце и да намећемо људима да то не смеју да гледају", каже Манојловић, али додаје да су иницијативу за ограничење ријалити програма подржали чак и они који их гледају. "Најзанимљивије сцене су биле када су деца враћала родитеље да потпишу иницијативу, што нам показује да смо на правој страни", оптимистичан је Манојловић.

Он износи критике и на рачун РЕМ, којем су више пута подношене пријаве, али се то регулаторно тело, сматра Манојловић, показало недостојним и није реаговало.

"Наша пријава је одбачена и када је ученик једног ријалитија упао, махао пиштољем и малтретирао једну од учесница. Поднели смо пријаву и изјавили да се то десило на телевизији Хепи, а као доказ је поднет снимак, али је РЕМ рекао да он није надлежан да оцењује Јутјуб", наводи Манојловић.

Он сматра да би то било исто као да суду поднесете видео снимак као доказ одређеног кривичног дела, а суд одговори да не може да процењује уметнички дојам тог снимка, већ се искључиво бави конкретним кривичним делом.

Чланица савета Регулаторног тела за електронске медије (РЕМ) Оливера Зекић недавно је у изјави ФоНету оценила да је једини начин да се регулише проблем ријалити програма у Србији да се РЕМ-у омогући директна наплата казне емитерима.

Зекић је навела да се у сарадњи са ОЕБС-ом управо припрема такво законско решење. Она је истакла да РЕМ Прекршајном суду пошаље на стотине пријава, а да се наплати свега 10 одсто казни. Зекић је оценила и да су мере које РЕМ има у пракси "смешне".

Према њеним речима, нису проблем само телевизије које емитују ријалити програме, већ и остали медији, пре свега штампана издања, која то преносе.

Зекић указује и да медији причу настављају и након емитовања неког ријалити програма, па прате животне приче некадашњих учесника. Проблем види и у емитовању ријалити програма на Јутјуб каналима, над којим РЕМ нема ингеренцију. Она је поновила да није за укидање ријалити програма, јер то сматра видом цензуре.

Прочитајте ОВДЕ шта се то невероватно догодило у Младеновцу.

Извор: Фонет

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА