Најновије

ЗА РУБРИКУ ВЕРОВАЛИ ИЛИ НЕ: Кажњени због слике оваца на Фејсбук страници "Ало, Младеновац"!? А била на интернет презентацији Општине!

Из Младеновца стиже једна необична пресуда - Мирјана Илић и Дејан Јањић кажњени су јер су на Фејсбуку објавили слику оваца, пише Данас.

Овца (Фото: pixabay. com)

На спорној фотографији, коју су њих двоје поставили као профилну на групи "Ало, Младеновац", налазе се ограђене овце изнад којих је развијен транспарент "Скупштина општине Младеновац".

Фотографија је аутентична, настала је пре више година, чак је била на званичном сајту општине, али су је младеновачки званичници из редова напредњака доживели као увреду и тужили администраторе.

Администратори Фејсбук странице су, према пресуди, прекршили Кривични законик и кажњени су "опоменом" за кривично дело увреде у новчаном износу од 3.000 динара.

Фотографија је настала давно, пре Фејсбука, на младеновачком сточном вашару, којим је требало потенцирати развој пољопривреде и сточарства, навео је младеновачки новинар Александар Бећић који је додао да је дуго била окачена на званичној интернет презентацији СО Младеновац. Он каже да никада није чуо за то да се за кривично дело доноси пресуда да неко плати новчану казну за "опомену", нити да се кажњава због аутентичне, званичне фотографије.

Бећић каже да је један од увређених одборника из СНС, иначе ветеринар, на суду изјавио како се зна да су у народу овце прихваћене као глупе животиње.

А у образложењу пресуде, пише да су окривљени криви зато што су "током 2017. године у урачунљивом стању, као администратори групе "Ало, Младеновац", на насловну страницу наведене групе ставили фотографију на којој се види натпис "Скупштина општине Младеновац" исписан на великом ПВЦ паноу, док се испод истог налази ограђено стадо оваца које разгледају и поред кога пролазе људи, што све наликује сточној пијаци и свакако има увредљив, омаловажавајући карактер, свесни да на тај начин вређају и омаловажавају одборнике Скупштине ГО Младеновац, који су на тај начин деградирани на ниво животиња, тј. оваца, што су очигледно и хтели, те су поступајући са директним умишљајем извршили продужено кривично дело увреде из члана 170 став 2 КЗ-а, у вези члана 61 КЗ-а".

Мирјана Илић каже да је образложење које је потписао судија срамотно и да ће се жалити на одлуку суда.

Дејан Јањић каже да сама чињеница да се општина Младеновац као физичко лице појављује у улози тужиоца, говори много о процесу.

"Тужбу сматрам неодговорним понашањем групе људи која зарад вршења власти не преза од гажења основних људских права и слобода, притом дезавуишући целокупан државни и друштвени систем, користећи и вршећи недопустив притисак на институцију суда, закона и Устава. Срамно", навео је Јанић.

Прочитајте ОВДЕ каква је то српска лекција за Русију.

Извор: Данас

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА