Најновије

ЗАСТРАШУЈУЋЕ: Ледени омотач се топи и древни облици живота почињу да се буде! Расте маховина стара 1530 година!

Наука је открила да је од 1580. до 1850. године мало ледено доба изазвало ширење глечера у Атлантику, проширујући се преко пејзажа и покривајући маховину. Врсте су изгубљене у пермафросту и остављене су под омотачима леда, међутим, како se Земља почела загревати, искусили смо необичан феномен у којем се ове наслаге топе, и те врсте почињу да се појављују!

Арктик (Фото: Pixabay. com)

Током недавнe експлоатације на канадском острву Еллесмер, где је масивни глечер покривала маховина, биолог Катарина Ла Фарг пронашла је у једном делу и знаке живота!

"Док смо ходали до ивице глечера, могли смо да видимо делове маховине који су изгледали као да излазе испод леда", рекла је.

“Били су поцрнели, али и тамо су биле и зелене нијансе. Док сам пажљивије гледала, помислила сам: „О мој Боже, шта је ово? Или је ово некако успело да задржи остатак своје првобитне боје или је тек почело да расте после векова под ледом!?”

Према IFL Science, пермафрост је оно што се дешава када тло досегне температуру испод нуле више од две године. Осим маховине, једине ствари које су оживеле након што су биле под пермафростом биле су бактерије.

У циљу оживљавања маховине, скупљени су узори, а затим инкубирани у порцијама, уз исправну расвету и температуру. За неколико недеља, почела је да расте. Чак и чудније, маховина је била стара око 1530 година, а око деценија стара пре него што је пермафрост стигао.

Типично, када чујемо о климатским променама, налазимо хорор приче, где нам се даје најгори могући сценарио повезан с променом климе. Међутим, једном можемо рећи да, иако бројне врсте могу да изумру, постоје неке које могу имати наду за оживљавање.

Од бактерија до вишећелијских животиња, научници откривају да преживљавање није сасвим као камен, или можда, лед, као што смо некад мислили. И док мислите да би створења која су изгубљена испод пермафроста заувек била изгубљена, то заправо није случај.

Прочитајте ОВДЕ какав је то шок а тиче се дрога и Другог светског рата.

Извор: Правда/awarenessact. com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА