Најновије

ЗМИЈА ЈЕ МРТВА КАДА ЈОЈ ОДСЕЧЕШ ГЛАВУ! Да ли је ваздушни напад на највећег проповедника џихада био успешан? (ВИДЕО)

Ратни авион Сиријских арапских ратних снага (СиААФ) је циљао ал-Мухасинија и групу његових бораца када су утврђивали свој положај. Један од ал-Мухасинијевих телохранитеља, злогласни терориста познат као Абу У'саид, наводно је убијен у том нападу.

Абдулах ал-Мухасини (Фото: јутјуб)

Док већина опозиционих извора промовише ал-Мухасинија као независног учењака, САД су откриле да је он именован за верског саветника за ал-Нусра Фронт ал-Каиде у 2015. години. Ал-Нусра је познатији као Тахрир ал-Шам.

Ал-Мухасини, који је саудијски држављанин, такође је познат по томе што је служио као верски судија у војним освајањима Ал-Каиде, која је освојила велике делове Идлиба 2015. године и починила бројне ратне злочине.

У 2016. години, ал-Мухасини је јавно финансирао неуспелу офанзиву на Алепо. Значајан део новца је прикупљен из Катара. Исте године, санкционисано је од стране Министарства финансија САД-а за финансирање Ал Каиде.  

Саудијска Арабија, Уједињени Арапски Емирати, Египат и Бахреин су 2017. године именовали ал-Мухасинија за финансирање неколико терористичких група и оптужили га за подршку из Катара.

Ал-Мухасини је познат по томе што игра улогу модератора између различитих терористичких група у Сирији. Саудијски “проповедник” је чак покушао да помири ал-Нусру и ИД 2014. године.

До данас, ал-Мухасини остаје једна од најопаснијих фигура у Идлибу. У том светлу, недавни инцидент може бити показатељ да Дамаск и његови савезници раде на елиминисању терористичких лидера.

Погледајте ОВДЕ графички приказ односа руских и америчких оружаних снага.

Извор: Правда

 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА