Најновије

БРИСЕЛ НЕ ПРЕСТАЈЕ ДА ПОНИЖАВА И УЦЕЊУЈЕ СРБЕ: Ово је нови услов, а тиче се злочина у Сребреници!

Приступни преговори Србије у поглављу које се односи на правосуђе и фундаментална права обухватају и обавезу пуне сарадње са Трибуналом у Хагу и Међународним механизмом за кривичне судове, речено је Тањугу у Бриселу.

Европска Унија (Фото: ria.ru)

После навода медија у региону да Европска унија намеће „још један услов“ на путу Србије ка чланству, Тањуг је од Европске комисије затражио и званичан одговор да ли је признавање геноцида у Сребреници „нови услов“ за Београд.

У писаном саопштењу из ЕУ подсећају да је Србија отворила преговоре о правосуђу и фундаменталним правима, и то у јулу 2016. године.

„Као део тог процеса, Србија мора да у потпуности сарађује са Трибуналом у Хагу, што подразумева пуну примену пресуда и одлука, као и са Међународним механизмом за кривичне судове. На земљама-чланицама ће тек бити да одлучују да ли је то и испуњено“, изјавио је за Тањуг портпарол ЕУ.

Одговарајући Тањугу, портпарол ЕУ подсећа и на јучерашњу поруку шефице ЕУ дипломатије Федерике Могерини и комесара Јоханеса Хана да се Сребренице треба сећати као „једног од најцрњих момената модерне европске историје“, а да су „јачање мира и трајно помирење кључни императиви ЕУ процеса“.

„Трајно помирење није могуће без искреног препознавања заоставштине прошлости“, закључује портпарол ЕУ.

Регионални медији су питање признања геноцидног карактера злочина у Сребреници од стране званичног Београда покренули пред овогодишњу комеморацију у Поточарима.

Повод је био одговор Европске комисије на питања последњег известиоца Европског парламента за БиХ Кристијана Преде о „случајевима негирања геноцида и слављења ратних злочинаца у Републици Српској“.

На питање постављено средином априла, Комисија је почетком јула одговорила да се у већ постојећим документима „јасно наглашава да у ЕУ нема места за запаљиву реторику, глорификацију ратних злочинаца као и да се очекују даљи напори у циљу помирења кључни за трајни мир и стабилност региона“.

Истовремено, у Европском парламенту подсећају на Резолуцију о Србији из 2018. године, у чијем тексту се наводи жаљење због порицање масакра у Сребреници као геноцида од стране неких власти у Србији.

Брнабић изјавила да Србија није крива за Сребреницу! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА