Најновије

СУСЕДИ ИПАК ПОСЛУШАЛИ МАМУ И ТАТУ ИЗ БРИСЕЛА: Од октобра ћирилица обавезна у Вуковару!

Председник Уставног суда Хрватске Мирослав Шепаровић изјавио данас да је Уставни суд забринут зато што градско веће у Вуковару није донело одлуке о правима припадника српске националне мањине и да је због тога наредио да у октобру поступи по сопственом статуту и закону и донесе одлуке, као и да о томе обавесте суд.

Хрватски Сабор (Фото: sabor.hr)

Он је нагласио да су неки чланови статута Града сада укинути, укључујући одредбу која се односи на права српских одборника у Градском већу и додао да ће материјали за рад на српском језику и ћирилици морати да им се обезбеђују и на усмени, а не само писани захтев. 

Шепаровић се осврнуо и на неколико случајева које је назвао "медијским предметима", а који се односе на право на слободу изражавања. 

- Слобода изражавања може бити ограничена само ако је то нужно у демократском друштву, а што морају да утврде судови у појединачним случајевима - рекао је он.

- У новембру морају да виде која се од индивидуалних и колективних права могу проширити и о томе морају да донесу одлуку. Ако Уставни суд буде сматрао да та одлука није у складу са Уставним законом, задржава могућност да је укине - навео је Шепаровић, образлажући одлуку Суда.

Председник вуковарског Градског већа Томислав Шота из ХДЗ сматра да права српске националне мањине у Вуковару нису ничим угрожена и да припадници те мањинске заједнице остварују сва уставном, законима и Статутом Града Вуковара загарантована права.

Шота каже да се одборницима српске националне мањине већ две године акти за седнице Градског већа достављају на ћириличном писму, на захтев одборника.

Заменик градоначелника Вуковара Срђан Милаковић, члан СДСС, оценио је одлуку Уставног суда "козметичком и без суштине" рекавши да се права припадника српске заједнице у Вуковару не примењују у многим случајевима.

- Још постоје отворена питања грађана српске националности несталих у рату, питање двојезичних табли још није решено, а постоји и низ других примера због којих се осећамо као грађани другог реда - рекао је Милаковић.

Градска организација Самосталне Демократске Српске Странке (СДСС) Вуковара поздравила је одлуку Уставног суда, која се односни се на остварење права српске националне мањине у том граду, наведено је у саопштењу.

У саопштењу се истиче да ће одборници СДСС пружити максималну подршку државним и градским институцијама како би у Вуковару коначно и практично заживела примена низа мањинских закона, чиме би се подигао квалитет живота не само мањинских заједница, већ и свих грађана Вуковара. 

Oбележено 27 година од убиства српских цивила и војника! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

 

Француска изгубила контролу над 800 насеља на својој територији, чак и над деловима Париза – Душан Гујаничић

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Ратни извештаји

Најновије вести - ПРАВДА