Најновије

АМЕРЕ ЋЕ РАЗБЕСНЕТИ НОВА ИЗЈАВА ШЕФА ДИПЛОМАТИЈЕ ЕУ: Не видимо да Иран значајно крши споразум!

Преостали учесници нуклеарног споразума с Ираном не сматрају да кршење које чини Техеран представља значајно непридржавање, рекла је шефица ЕУ дипломатије.

Иранска војска (фото: Јутјуб)

Нису назначили било какву намеру да покрену механизам који се на то односи, изјавила је данас Висока представница за спољну политику и безбедност Федерика Могерини, преноси Ројтерс.

"Засад, ниједна од страна из споразума није сигнализирала намеру да покрене овај члан, што значи да нико од њих у овом тренутку, засада и са подацима које смо добили пре свега од Међународне агенције за атомску енергију (ИАЕА), непридржавање споразума сматра значајним", казала је Могеринијева.

Она је то рекла на конференцији за медије одржаној након састанка министара спољних послова држава чланица ЕУ у Бриселу.

Опција без нуклеарног споразума с Ираном ужасна
Могерини каже да је нуклеарни споразум са Ираном "и даље жив" иако се налази у најкомпликованијој фази од кад је потисан пре четрири године.

"Опција у којој нема нуклеарног споразума са Ираном била би ужасна за све укључујући и оне који су одлучили да се повуку из договора", оценила је Могерини.

Федерика Могерини је по завршетку Савета министра спољних послова ЕУ поручила да постоји јединство међу земљама чланицама када је у питању наставак рада на пуној примени нуклеарног споразума са Ираном као и на функционалности инструмента који се бави легитимном трговином са Ираном.

"Међународна заједница, чак и они делови који су сматрали да нуклеарни споразум није био ефикасан, сада подржавају Иран да настави да поштује споразум. Реалност је та да је овај споразум допринео томе да Иран не развије нуклеарно оружје. Дакле био је ефикасан и данас сви признају да нема алтернативе том споразуму", поручила је Могерини.

Она је подсетила да је пуна примера нуклеарног споразума кључна за стабилност ситуације и избегавање ескалација у делу света који је "критичан за безбедност".

Могерини каже и да иако је у тешкој фази споразум о нуклеарном програму Ирана је и даље инструмет који се користи како би се решавала нуклеарна питање са Ираном.

"Постоје рационални разлози зашто би споразум требало да се сачува и које подржавају сви актери овог споразума, чак и они који нису део споразума", казала је Могерини.

Упитана да ли је требало да ЕУ чвршће реагује када су САД одлучиле да се повуку ис споразума, Могерини је поновила да су ЕУ и САД "најбољи пријатељи и савезници", без обзира на то да ли се слажу по свим питањима.

"Понекада је корисније фокусирати се на позитивне ствари које ви можете да урадите него да улазите у расправе са неким ко се не слаже са вама", закључила је Могерини.

Ангела Меркел послала важну поруку бивем министру одбране! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА