Најновије

ЂУКАНОВИЋ: Похапсићу свештенике СПЦ!

Председник Црне Горе Мило Ђукановић прети хапшењем српским свештеницима који се не повинују његовој идеји о стварању аутокефалне црногорске православне цркве и преласку имовине СПЦ у државно власништво.

Мило Ђукановић (Фото: Јутјуб)

Пошто притисци које према СПЦ спроводи недељама баш и нису дали резултате, Ђукановић се определио да примени нову силу, и то према свештеним лицима, што је незабележено. - Свако мора да разуме да ће бити лојалан грађанин држави у којој живи и ради или ће бити преступник. Преступници могу бити и у оделима и у мантијама и завршиће у затворским униформама јер је то судбина преступника - запретио је Ђукановић, не скривајући коме су те претње упућене.

Српску православну цркву окарактерисао је као јабуку раздора у Црној Гори, те констатовао да се с њом треба и обрачунати.

- Најбољи пут за превазилажење подела међу православним верницима је формирање православне цркве Црне Горе, која ће отворити врата свим верницима. Неупитно је да је постојала аутокефална црногорска православна црква и неупитно је право Црне Горе да крене у операцију обнове такве цркве. Митрополији црногорско-приморској и њеном свештенству широм су отворена врата да буду део тог решења, а не да традиционално остану део проблема - казао је Ђукановић.

У истом стилу надовезао се и црногорски премијер Душко Марковић. Он је истакао и да ће држава црквено питање решити демократски на основу Устава, закона, а не, како је рекао, ничијом вољом и декретом:

- Нећемо тај терет остављати генерацијама које долазе. Зато у данашњој Црној Гори ниједна црква неће писати законе, већ ће морати, као и сви други, да поштује оне законе које доноси демократски изабрана власт. Дакле, Цркви божји закони, Влади и парламенту земаљски.

Посланик СНС Владимир Ђукановић наводи и да је Мило Ђукановић осмислио нову превару понудивши уједињење једине канонски признате СПЦ и псеудорелигијске невладине организације ЦПЦ са жељом да направи православну цркву Црне Горе.

- Тако нешто је свакако немогуће и крајње бесмислено, али то је нови, умивени, атак на Српску православну цркву, која се показала као веома жилав противник - рекао је Ђукановић.

Чињенице о претњама

* Влада Црне Горе утврдила је предлог закона о слободи вероисповести, у ком се дефинише да ће "сви верски објекти који су били имовина државе Црне Горе пре губитка њене независности и припајања Краљевини Срба, Хрвата и Словенаца 1918. године, а који касније нису на одговарајући правни начин прешли у својину неке верске заједнице, бити препознати као државна имовина".

* Свети синод Руске православне цркве изразио је дубоку забринутост због погоршања положаја СПЦ у Црној Гори

* Синод СПЦ заседао због отимања светиња и поручио да неће дозволити да се то деси

* Оштро реаговали и Александар Вучић и Ивица Дачић

Према речима каријерног дипломате Зорана Миливојевића, последња Ђукановићева претња је најопаснија.

- Ми видимо да, осим што би да отме имовину СПЦ у Црној Гори, он сада прети да ће српски свештеници бити хапшени. Верујем да му то ипак неће тек тако проћи, али свакако да је опасно што прети силом. Прешао је сваку границу - закључује Миливојевић.

Прочитајте ОВДЕ према коме је Лазански био никад бруталнији.

Извор: Српски телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА