Најновије

ОНА ЈЕ ПОТЕНЦИЈАЛНИ КОМЕСАР ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ: Изградила мрежу контаката у најмоћнијим светским круговима!

Билдерберг, Давос, Минхен... Наведите име било којег самита глобалних елита и велике су шансе да се на списку гостију налази и Урсула фон дер Лајен (ЦДУ).

Урсула фон дер Лајен (Фото: Јутјуб)

Немачка министарка одбране, која је номинована за председника Европске комисије, неприметно је изградила широку међународну мрежу у свету политике и бизниса - везе захваљујући којима је предложена за високу позицију у ЕУ и које ће одиграти кључну улогу док чека потврду од Европског парламента.

Скупови, као што је Светски економски форум (Фон дер Лајен је члан управног одбора организације), често су на удару критика због ексклузивности, која је допринела настанку теорије о тајанственој групи “глобалиста” која управља светом. Истина је, међутим, да се такви скупови мање-више своде на коктел-журке, на којима се гости боље упознају ћаскајући о глобалној кризи.

Упркос томе, ове елите су од непроцењивог значаја за успех и напредак света, а Фон дер Лајеновој је управо кретање у таквим круговима омогућило да стекне углед у свету.

- Она је изузетно талентована за комуникацију и захваљујући томе далеко је догурала - каже неименовани члан противничке партије “Зелених” и додаје да јој је течно знање француског језика помогло да успостави блиске и срдачне односе с францускум политичарима као ниједан други политичар у Берлину.

Урсула фон дер Лајен рано је ушла у свет политике. Кретала се у бриселским дипломатским круговима и одрастала је окружена моћним мушкарцима какви и данас владају на европској политичкој сцени. Један од њих је и њен отац Ернст Албрехт, који је више од десет година био утицајни премијер Доње Саксоније.

- Одрастала је као дете успешног политичара и веома личи на оца, учтива и изразито оријентисана на статус - каже Џон Корнблум, бивши амерички амбасадор у Немачкој, који је лично познаје, а сарађивао је и са њеним оцем.

Иако она данас наглашава да су јој корени у Бриселу, по много чему је производ онога што Немци зову “Билдунгсбиргертум” - образоване више класе која је вековима доминирала културном и политичком сценом у тој земљи.

Сигурно јој је користило и то што је министар са најдужим стажом у влади канцеларке Ангеле Меркел. Захваљујући чињеници да је била један од главних министара у најважнијој европској националној влади била је у прилици да пређе на “ти” са свима - од садашњег председника Европске комисије Жан-Клода Јункера до француског председника Емануела Макрона.

Она је такође успоставиле блиске везе с моћним играчима изван светске политике, пре свега “Бертелсманом”, највећом медијском компанијом у Европи, у чијем се власништву налазе РТЛ, највећи европски телевизијски канал, издавачка кућа “Рандом Хаус” и низ часописа. Лиз Мон, председница скупштине акционара Бертелсмана, коју је Фон дер Лајен недавно описала као “блиставу светлост и узор”, њена је приватна пријатељица.

После успешне кандидатуре за министра за породицу, а затим министра рада, Фон дер Лајен је постала друга најмоћнија жена у земљи, а медији су је прогласили “ПР звездом” владе.

Куд год да је путовала, сматрали су је незваничном изасланицом канцеларке, што јој је отворило многа врата и учинило је пожељним саговорником, нарочито код оних који су на мала врата покушавали да успоставе контакт с немачком канцеларком.

После изненађујуће оставке председника Хорста Келера 2010, причало се да је она главни кандидат за његовог наследника. Иако се Меркелова на крају одлучила за другог кандидата Кристајана Вулфа, који је касније поднео оставку због умешаности у скандал, још тада је свима у Берлину било јасно да је створена за крупније ствари.

Многи посматрачи верују да је њена популарност разлог што јој је Меркел, која је позната по томе да именује могуће противнике, поверила министарство одбране 2014. године.

Без обзира на то да ли је то био део "мастерплана" Меркелове, или не, све до прошле недеље све је упућивало на то да је Фон дер Лајен, која за шест година на функцији није успела да оживи Бундесвер, који је на издисају, на заласку политичке каријере. Некада сматрана фаворитом за наследницу Ангеле Меркел, није уечстовала чак ни у трци за новог председника Хришћанско демократске уније прошле године.

Управо захваљујући мрежи међународних контаката њена политичка каријера и даље опстаје. На конференцији за штампу, на којој је објављена њена номинација, чак је и Меркелова деловала изненађено.

Увек љубазна и добронамерна “Урсула”, позната је по томе да избегава конфронтације, кажу они који су са њом блиско сарађивали.

Перцепција о њој као неутралном играчу, упркос везаности за Меркелову, објашњава како је њено именовање, које је предложио Макрон, у року од неколико сати прихватила Комисија, која је до тада била подељена.

Истина је да су проблеми с којима се суочава код куће, где је оптужена за лоше управљање и додељивање послова пријатељима, незнатни у поређењу са оним са чиме се Јункер суочавао у време номинације.

Скандал због шпијунаже у Луксембургу окончао је Јункерову дугу каријеру премијера само годину дана пре европских избора 2014, али на крају, ни скандал, ни откривање његове улоге у сумњивом систему корпоративних такси у Луксембургу, нису га спречили да се нађе на челу Европске уније.

А за разлику од Јункера, Фон дер Лајнеову сви воле - барем они који су важни.

- Упркос лошем угледу у Министарству одбране, важи за компетентну политичарку, која гледа у будућност - каже Корнблум.

- Има, дакле, способности, које су ЕУ заиста потребни.

Ангела Меркел послала важну поруку бивем министру одбране! Више о томе ОВДЕ.

Извор: politico.eu

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА