Најновије

СКУПО ИХ КОШТА ЧЛАНСТВО У НАТО: Бугарска због куповине америчких авиона у дуговима до гуше!

Бугарска влада је усвојила одлуку о повећању фискалног дефицита за 2019. годину на 2,2 милијарде лева (1,27 милијарди долара).

НАТО авиони (Фото: Јутјуб)

То је око два одсто укупне производње земље.

Бугарска се на тај корак одлучила пошто се припрема за финансирање куповине осам нових Ф-16 борбених авиона од Сједињених Држава.

Владину одлуку тек треба да одобри парламент, јавља Ројтерс.

Бугарски министар финансија је изјавио у петак да добре економске перспективе и досадашњи буџетски резултати омогућавају званичној Софији да ове године у целини исплати 1,26 милијарди долара за набавку америчких борбених авиона.

"Влада је прихватила измене државног буџета за 2019. везане за набавку нових борбених авиона, који су од изузетног значаја за националну безбедност, колективну одбрану НАТО-а и политику одбране и безбедности ЕУ", наводи се у саопштењу владе.

"Имајући у виду увећање трошкова од 1,8 милијарди лева, предвиђа се повећање буџетског дефицита на 2,2 милијарде лева", додаје се у саопштењу.

Нови циљани дефицит неће прекорачити праг ЕУ, којим се прописује да буџетски мањак може износити највише три одсто бруто домаћег производа, и вероватно неће представљати препреку бугарским плановима да ове године уђе у "чекаоницу" за приступање Еврозони, оцењује британска агенција.

Бугарска ће емитовати државне обвезнице на домаћем тржишту и употребити своје велике фискалне резерве које су под режимом валутног одбора (фиксни курс с девизним покрићем), при чему је лев везан за евро, како би финансирала ову куповину.

Због уговора о борбеним авионима, што је највећа војна набавка од пада комунизма у тој земљи, ова чланица НАТО-а ће за наредну годину одложити своје планове о куповину нових војних бродова и оклопних возила, наводи Ројтерс.

Ево како су се НАТО авиони разбежали после блиског сусрета са руским бомбардерима! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА