Најновије

ВЛАДА ПРЕГОВАРА, НАРОД ПРОТЕСТВУЈЕ: Црна Гора губи део територије?

Тврдње премијера лажне државе Косово Рамуша Харадинаја о прекрајању већ потписане демаркације граница између Црне Горе и такозваног Косова, на подручју Куле и Чакора, изгледа да почињу да се обистињују.

Илустрација (Фото: Јутјуб)

Наиме, шеф Харадинајеве парламентарне групе Алијансе за будућност Косова Ахмет Исуфи рекао је да се комисије Приштине и Подгорице припремају да се баве корекцијом границе на терену!

- Приштина и Подгорица су се договориле око корекције границе. Међудржавне комисије се припремају за терен и ангажују се како би исправиле могуће грешке, тако да ових дана очекујемо да комисија обави свој посао. То је посао професионалних комисија, које знају колико дуго овај процес може трајати, али важно је да постоји споразум између две владе и да се договоре о корекцији граничних линија - казао је Исуфи.

Пре неколико дана Харадинај је на свом фејсбук-профилу написао: "О питању поновног разматрања споразума о демаркацији границе са Црном Гором разговарао сам с мојим црногорским колегом Душком Марковићем. Косово и Црна Гора су спремни да формирају комисије за разматрање демаркације у правцу Куле и Чакора". У истом посту, он је захвалио црногорском премијеру Душку Марковићу "за конструктивни прилог и изражену вољу за јачање пријатељства и сарадње".

- У складу са закљученим Споразумом комисије Црне Горе и Републике Косово, у року од две године од његовог ступања на снагу, извршиће обележавање Споразумом утврђене државне границе. Верујемо да ће комисије Црне Горе и Републике Косово у духу добросуседских односа и регионалне сарадње дати допринос пуној имплементацији овог споразума, саопштено је "Новостима" из МУП Црне Горе после Харадинајевог писанија, на које се после Исуфија надовезао и Шпејтим Булићи, председник Комисије за гранично обележавање, који је за приштинске медије изјавио да "питање границе треба да решава сама Влада, јер то није посао Комисије".

Нова "затезања" изазвала су нелагоду у Црној Гори, посебно на подручју Велике у којој је било и протеста док није окончан, како се веровало, процес демаркације са лажном државом.

- Наши преци су Чакор вековима бранили и одбранили од разних завојевача, па и ваших предака. Тако, ни ми потомци вековних граничара нећемо дозволити отимање ни стопе величке територије, а верујемо и да ће се Влада Црне Горе доследно држати уставне обавезе да штити сваки педаљ наше мале али поносне државе. Радује ме најава отварања пута Чакор - Пећ - одговара Харадинају председник Завичајног удружења "Клуб Велика", "поводом безочног инсистирања на корекцији границе у Котловима, ништа мање него 12-15 километара до Чакора".

- Претензије на величку Бјелуху и Чакор нису у духу пријатељства, које на речима градите са Владом Црне Горе. Посебно иритира то што корекцију границе актуелизујете уочи 28. јула - дана у ком су 1944. године нацисти, међу којима су били бројни и ваши сународници из Метохије и Косова, заклали или живе у ватру бацили више од 700 деце, жена и ненаоружаних стараца Велике, Горње Ржанице и још неких суседних села. Уместо да тог дана дођете у Велику и поклоните се невиним жртвама и Величанима извините за злочине ваших сународника нациста, ви по њиховом рецепту цртате границу на Чакору. Добри комшијски односи негују се, првенствено, поштовањем међе. То је неписани закон и код Величана и код Албанаца, особито Руговаца. Очекујемо, зато, да и ви поштујете међу између Ругове и Велике, која је, понављам, од давнина постављена у Котловима. Чакор је источни Ловћен Црне Горе и заборавите сан о граници на њему - пише Кнежевић Харадинају.

Споразум

"Споразум о државној граници између Црне Горе и Републике Косово", потписан је у Бечу 26. августа 2015. године. У Скупштини Црне Горе ратификован је 28. децембра 2015. године, а у Скупштини "Републике Косово" 30. маја 2018. године, након чега је Споразум ступио на снагу 4. јуна 2018. године.

Прочитајте ОВДЕ све о новим Ђукановићевим претњама.

Извор: novosti. online

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА