Најновије

ДА ЛИ СЕ ЧОВЕК ПРЕ 50 ГОДИНА СПУСТИО НА МЕСЕЦ? И после свег овог времена, теорије завере су јаке! (ВИДЕО)

На данашњи дан 1969. године Амерички васионски брод "Аполо 11" лансиран је из Кејп Канаверала у историјску мисију ка Месецу са астронаутима Нилом Армстронгом, Едвином Олдрином и Мајклом Колинсом.

Илустрација (Фото: pixabay. com)

Од када су Американци крочили на Месец, после неког времена су почеле да круже теорије завере да је цео догађај био добро исцениран. Теоретичари завере наводе неколико разлога зашто би америчка влада имала користи од обмањивања јавности лажираним слетањем на Месец, преносе београдски медији. 

- Ово је мали корак за човека, али велики за човечанство - рекао је Армстронг 1969. године док је као први човек ступао на површину Месеца.

Аполо 11 је била је прва мисија са задатком да спусти људе на Месечеву површину, пета мисија у оквиру Аполо програма са људском посадом и трећа са људском посадом која је летела према Месецу.

Теорије завере о слетању на Месец тврде да су неки или сви делови програма Аполо и слетања на Месец били превара коју је извела НАСА и чланови других организација. Мало после завршене мисије, почеле су да круже теорије завере и тврдње да је све то превара Американаца.

Најзначајнија тврдња је да су шест слетања са људском посадом (1969-1972) лажирани и да дванаест астронаута из програма Аполо нису ходали Месецом. Теоретичари завере заснивају своје тврдње на веровању да су НАСА и други намерно преварили јавност убедивши их да су се слетања догодила измишљањем, манипулацијом или уништавањем доказа, као што су слике, траке са телеметријским очитавањима, преноси, узорци камења или неки кључни сведоци.

Анкете спроведене на различитим местима показује да између 8 и 20 одсто испитаних Американаца верује да су слетања људских посада лажирана, а тај број се у Русији пење на 28 одсто. Теоретичари завере наводе неколико разлога зашто би америчка влада имала користи од обмањивања јавности лажираним слетањем на Месец.

Стручњаци пак то оспоравају и тврде како би било немогуће држати такву лаж од јавности јер је више од 400.000 људи радило на програму Аполо готово 10 година, чиме би било тешко осигурати да барем један од њих не би открио тајну да је она постојала.

Преносимо вам неке од најактуелнијих теорија завера које су деценијама свеприсутне међу различитим слојевима друштва. 

1. Филм Волта Дизнија

Удружење Равна Земља је било једна од првих организација која су оптужили НАСА-у за лажирање слетања, тврдећи да су исценирали у Холивуду уз спонзорство Волта Дизнија, засновано на сценарију Артура Кларка и у режији Стенлија Кјубрика (који су заједно радили на скоро реалистичном филму 2001: Одисеја у свемиру). Фолклориста Линда Дех сугерише да је филм Јарац И из 1978. сценаристе и редитеља Питера Хајамса, који приказује лажирано путовање на Марс у свемирском броду који изгледа идентично као и Аполо, могао дати подстицај популарности теорије о превари у периоду након завршетка Вијетнамског рата.

2. Хладни рат са Русима

Током 50-их и 60-их година трајала је свемирска трка између САД и Совјетског Савеза. СССР је предухитрио Американце у слању првог вештачког сателита (Спутњик 1) и првог човека (Јурија Гагарина) у свемир, тако да су САД барем хтеле бити прве у слању првог човека на Месец. Једном када је Кенеди обећао слетање на Месец до краја деценије, НАСА је била под огромним притиском испуњења те норме ради престижа државе.

У случају да је теорија завере истинита и да САД тада још нису имале техничке могућности да лансирају човека на Месец, НАСА је морала да лажира целу ствар како би испало да су САД моћнија и супериорнија држава од СССР. Они који верују у теорију да је пут на Месец лажиран најчешће тврде да је НАСА снимила низ слетања на Месец у студију и то коришћењем реквизита, астронаутских костима и софистициране расвете.

3.Висок квалитет фотографија

Поборници теорије завере се много концентришу на слике НАСА-е. Они истичу нелогичност на сликама и филмовима снимљеним на Месецу. На неким сликама, чини се да су крстићи иза објеката. Камере су биле опремљене Ресеау плочом (провидном стакленом плочом са уцртаним крстићима), што би чинило немогућим да се било који фотографисани објекат појави испод мреже.

То наводи да су ти објекти налепљени преко мреже. Крстићи су понекад заротирани или су на погрешним местима, а заговорници теорије додају да је квалитет фотографија неуверљиво висок.

4. Не виде се звезде

Једна од тврдњи да је све превара је што се не виде звезде ни на једној од фотографија. Астронаути из мисије Аполо 11 су након завршетка мисије тврдили да се не сећају да су видели иједну звезду. Астронаути су причали о гледању звезда голим оком током месечеве обданице. Али, овај аргумент побија природа фотографије. Светлост која долази од Сунца прејака је да би камера снимила светлост звезда у даљини, а и сами би да сте на Месецу тешко видели баш пуно звезда.

5. Зашто застава вијори?

На снимцима слетања, астронаути Армстронг и Олдрин на Месец постављају америчку заставу. Али,она шта је интересантно да она вијори, што није могуће ако нема атмосфере и ваздуха који би заставу држао усправном.

НАСА је објаснила да је застава била сложена у туби и да се завијорила када су је извукли. Као и да су је, приликом постављања, Армстронг и Олдрин затресли. Застава је посебно конструисана за Месец, а кроз горњи део пролази жица како би изгледало као да је носи ветар. Без тога би једноставно пала као и свака друга застава током дана без поветарца.

6. Идентична позадина слика сваке мисије

Фотографије из мисије Аполо 15 изгледају као да имају идентичну позадину, иако НАСА наводи да су их снимили у размаку од више километара, а теоретичари завере лако би поверовали да је НАСА једноставно користила исту кулису за различите сцене. Објашњење би могло бити и да позадина није идентична већ слична.

Оно што изгледа као два брда у близини у суштини су планине удаљене километрима. На Земљи ће нам такви предмети бити слабије видљиви, али на Месецу нема атмосфере или измаглице која би заклонила удаљене објекте.

7. Одакле слово Ц?

На једној од фотографија с Месеца види се и стена на којој изгледа као да је написано латинично слово Ц. Теоретичари завере могу да тврде да се ради о кулиси која је остала погрешно окренута, па се ознака види и на камери. Слово изгледа и прилично правилно, па не признају објашњење да би могло да се ради о природној појави.

НАСА је слово објаснила тако што је навека да би то могла да буде длачица или нешто што је упало током развијања филма, али је могуће и да се ради о подвали у којој је неко на оригиналну фотографију додао слово.

8. Добра глума

Неки су уверавали да су астронауте снимили у студију и да су скакутали на танким жицама, а да је НАСА успорила видео како би се добио утисак да скачу кроз вакуум. Научници кажу да је то немогуће и да су снимили видео на Земљи прашина би се скупила у облак, а не пала одмах на тло.

Да су овај део лажирали, читав студио би требало да буде у вакууму, што би и данас било тешко извести. Успорени снимак би такође био тешко изводљив, јер у то време нису имали неопходне технологије да то изведу.

Мисија Аполо 11 није била једина на Месецу, на Земљин сателит су слетели и Аполо 12, 14, 15, 16 и 17.Када се помножи све време проведено, то укупно износи 299 сати и 36 минута. Свака мисија од полетања до слетања трајала је око 8 дана.

Поставља се питање зашто одласци нису настављени? Једноставно није постојао разлог да се то уради. Руси су побеђени, на Мессецу није имало ничега што би могло да се искористи, а све је много коштало. Аполо програм је обустављен.

Погледајте видео:

Какво је ваше мишљење? Да ли верујете да је НАСА заиста послала астронауте у свемир, или пак припадате другом делу које тврди да је све намештаљка? 

Америчко ратно ваздухопловство издало је строго упозорење за више од милион људи да не покушају да спроведу план да у септембру "упадну" у америчку војну базу у пустињи Невада, познату у јавности као "Област 51", како би "видели ванземаљце". Прочитајте ОВДЕ све детаље.

Извор: espreso. rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА