Најновије

Макрон данас одлази, али оставља четири кључне поруке којима Србија озбиљно треба да се позабави

Француски председник Емануел Макрон, који данас завршава дводневну посету Србији, у Београд је донео важне поруке којима ће наша земља озбиљно морати да се позабави у наредном периоду.

Макрон и Вучић (Фото: predsednik.rs)

Макрон, чија је посета до сада по много чему била атипична, од његове отворености по питању кључних тема до говора на српском језику који је одржао на Калемегдану и који је испраћен овацијама, на столу је оставио четири кључне поруке које се пре свега тичу Косова и Метохије и европских интеграција Србије.

Чим његов авион узлети, српске власти имаће прилику да озбиљно анализирају ове поруке које у најкраћем говоре: решење за Косово - што пре, улазак Србије у ЕУ - не тако скоро.

Ипак, кренимо редом.

1. ЕУ мора да се реформише да би могла да прими Србију

Тврда позиција француског председника када је реч о проширењу Европске уније није непозната Србији. Београд је прошле године, као хладан туш, дочекао француски став да нема проширења пре реформе ЕУ. Отворена су остала питања колико би та унутрашња реформа ЕУ могла да траје и када би се за Србију, која такође није спровела неопходне реформе, уопште европска врата отворила.

На та питања Макрон није дао јасан одговор ни у Београду, али је сасвим јасно да он нема дилему да Унија и њених 28 чланица не функционишу и да, као такве, не могу да примају нове "играче" у своје друштво. Не везујмо се за датуме, ЕУ мора да се реформише, Србија мора да спроведе реформе, то су два симултана пута... - само су неке од порука које је овде оставио.

- Ово је процес који Србију приближава Европи и ЕУ. Постоје реформе које треба спровести и, када ствари буду спремне, све ће бити у реду. Што реформе будемо обавили брже и јаче, то ћемо брже пролазити етапе - казао је Макрон, који је рекао да жели да се ЕУ реформише, јер "28 држава чланица већ не функционишу", те да не би било фер да се у такво друштво примају нове чланице.

Шта то практично значи за Србију? Макрон није ставио тачку на европску будућност Србије, али је извесно да 2025. година, о којој се овде често говорило као датуму за учлањење, постаје све даља и недостижнија. На конкретан помен 2025. године он је практично рекао да не треба размишљати о датумима, већ о реформама.

2. Решење за Косово у наредним месесима, Макрон спрема нови састанак после отказаног Париза

Макрон је у Београду најавио и да припрема нови састанак, као наставак самита у Берлину, на коме би под палицом Француске и Немачке требало да се опет сусретну Београд и Приштина. Тај састанак, за који није прецизирао када ће бити, у ствари је други покушај да Париз буде домаћин Београду и Приштини. Претходни, који је био заказан за почетак јула, отказан је баш због немогућности да се поентира на пољу договора.

Друга важна порука везана за Косово коју Макрон оставља у Београду јесте очекивање Француске да се решење постигне у наредних неколико месеци.

- Француска спремна да подржи, заједно са Немачком у оквиру европског посредовања, обнову дијалога и то врло захтевног дијалога да би се у наредних неколико месеци нашло конкретно решење и постигао трајан и свеобухватан споразум - рекао је Макрон.

Макрон је говорио и о томе ко би требало да донесе решење за Косово. Док јавност спекулише о све већем укључивању великих сила у дијалог и распавља о томе да ли је ЕУ спрособна да самостално посредује у спровођењу решења, Макрон је на извесан начин ту причу вратио на своју суштину.
Он је, наиме, нагласио да је решење у рукама Београда и Приштине, односно њихових лидера.

- Немамо ми магично решење, одговор је у вашим срцима и интелиценцији оних који вас воде. Заиста верујем у стабилност региона, и споразум који треба да се нађе јако је важан за то, а будућност Србије је да буде спремна да га изради. То је тест и за Европу, да ли је спремна да склопи такав споразум. Решење је у народима и руководиоцима - рекао је француски шеф државе.

3. Макроново упозорење за Западни Балкан

Макрон је у Београду упозорио и да неки светски играчи имају другачије намере и жеље за регион Западног Балкана него што је то случај са Европском унијом. Истовремено, говорио је и о опасности о конфликта.

- Ја то кажем овде, веома гласно, у тренутку када неки било где на свету замишљају да би овај регион у наредних 10 година требало да буде место где ће се преплитати утицаји ових и оних - рекао је Макрон.

Он је отворено упозорио на опасност од конфликта у региону уколико би интереси неких били остварени.

- Ко год верује у Европу не може да прихвати фаталност конфликта који ће у Европи трајати у недоглед и идеју да тим конфликтима треба да управљају силе које нису европске. Заправо, наш ангажман је знак европског суверенитета - рекао је он.

4. Француска окреће нову страницу у односима са Србијом

Француски председник Макрон је током целог дана, у свакој прилици, истицао пријатељство Србије и Француске, и неколико пута напоменуо да у односима две земље почиње нова ера.

Пре свега, Макрон је ту говорио о историјским и културним везама, али и економској сарадњи која добија замајац. С тим у вези, током његове посете потписани су бројни споразуми, између осталог онај о намери да француске компаније граде београдски метро, споразум који се односи на кинематографију, о сарадњи у области енергије, али и о набавци војне опреме, тачније ракета "мистрал".

- Билатерални односи Србије и Француске треба да добију на новој динамици, и томе сведоче бројни споразуми. Делегација која је данас дошла са мном жели да покаже колико смо ми спремни да сарађујемо. Са мном су и професори факултета, привредници, посланици... Желимо са Србијом да имамо добру сарадњу када је у питању социјално предузетништво, а желимо и да причамо о култури - навео је Макрон.

У наредним месецима требало би да видимо какви ће заправо бити резултати и ефекти ове посете и свих потписаних споразума.

Лазански открио велику слабост НАТО пакта. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА