Најновије

ОД ДАНАС НА СНАЗИ НОВИ ЗАКОН! Ако не поступите по налогу комуналне полиције, чека вас папрена казна

Данас ступа на снагу нови закон о комуналној полицији, којим се проширује њена надлежност.

Комунална полиција (Фото: Јутјуб)

Нове уредбе важе од данас, а из Комуналне полиције подсећају да бука, галама, гласна музика на јавним местима нису у њиховој надлежности, већ да се у тим случајевима треба обратити редовној полицији у надлежности МУП, пишу новосадски портали.

Скупштина Србије усвојила је 8. јула Закон о комуналној полицији који омогућава да и општине, а не само градови, могу да планирају њено формирање.

Закон уводи два нова овлашћења - заустављање и прегледање возила и прикупљање обавештења у циљу откривања прекршаја и њихових учинилаца.

Припадницима комуналне полиције биће омогућен рад у цивилу, али искључиво по писменом налогу начелника комуналне милиције.

Комунална полиција ће асистирати локалним јавним службама и предузећима - грађевинској инспекцији када треба да затвори неко бесправно градилиште или на пример, еколошком инспектору, који покушава да спречи неко загађење.

Комунални полицајци ће моћи да пише прекршајни налог, а новим законом су дефинисане казне за физичко лице од 10.000 динара, ако плати у року од 8 дана онда је 5.000 динара, а ако то лице сматра да није крив, онда ће по том случају поступати надлежни суд.

Комунална полиција ће вршити контролу над применом закона којим се уређује употреба државних симбола, осим у односу на државне органе, органе територијалне аутономије и јединица локалне самоуправе.

- Овлашћење наређења је такође добило додатну снагу. Кад комунални полицајац изда налог да поступите по том налогу ви сте у обавези да поступите, ако не поступите - постоје санкције, новчане. Оне се крећу од 20.000 за физичко лице, до 10.000 за правно лице - каже Мирослав Лакетић, начелник Градске управе за инспекцијске послове у Новом Саду.

Видео-запис по новом Закону је дозвољена ствар, па је полицајцима дозвољено снимање поступка у току рада, као и коришћење спреја и могућност заустављања возила.

- Ако видите неког из возила да баци смеће, просто да кажемо, комунални полицајац има могућност да заустави такво возило и процесуира такав прекршај - додаје Лакетић.

Три совјетска ловца ушла у „амерички“ списак најбржих борбених авиона на свету. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Српски Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА