Најновије

ПУТИН ИХ НАДИГРАО! Русија у актуелној трци у наоружању претекла Америку и НАТО

Немачки лист Die Welt објавио је да се Русија наоружава „забрањеним ракетама“ зато што се спрема за „регионалне ратове на територији Европске уније“.

Руско оружје (Фото: РИА)

Исти лист се позвао на извештај генерал-потпуковника у резерви Хајнриха Брауса, бившег заменика генералног секретара НАТО, и директора Института за политику безбедности из Кила Јоахима Краузеа. А овај двојац је још написао да Русија користи прилику док је Европа забављена глобалним отопљавањем и мигрантима“.

Браус је додатно изјавио да Русија специјално тражи конфликт са Западом и покушава да уништи светски поредак и подрије јединство НАТО.

Браус је уверен да Москва схвата да није у стању да победи НАТО, али да се може одлучити за „неочекивани удар поткрепљен претњом примене нуклеарног оружја“.

По његовој процени, Европа би у том случају морала да бира „између правог великог рата и потчињавања Москви“.

Браус даље конструише да би Русија могла да удари на Прибалтичке земље, Пољску, Украјину или неку од земаља око Црног мора.

Браус и Краузе наглашавају да кључну улогу у будућем конфликту са Русијом мора играти Немачка. У име ове своје фиксације позвали су Ангелу Меркел да „Бундесвер за максимално могуће кратко време доведе у стање бојеве готовости“.

И овај немачки двојац, иначе, тврди да руска ракета 9М729 крши споразум о ракетама средњег и малог домета (Москва то одбацује и оптужује САД да тај споразум нарушавају својим ударним дроновима и лансерима Мк-41).

Извештај који преноси Die Welt појавио се у исти време када и традиционални годишњи извештај Стокхолмског института за истраживање проблема мира (SIPRI) о војним издацима појединих држава, који је показао да су ти издаци сумарно у 2018-ој достигли 1,8 трилиона долара.

Показао је такође да су се у актуелну трку у наоружању практично укључиле све земље са каквим-таквим геополитичким амбицијама.

Сједињене Државе су у прошлој години своје војне расходе повећале за 4,6 одсто, Кина за 5 одсто, Саудијска Арабија за 6,5 одфсто, Турска – за 24 одсто, Украјина – 21 одсто. Чак и неке од којих се то није очекивало: Јерменија (за 33 одсто), Летонија (24), Литванија (18), Чешка (18), Казахстан (16)...

Швеђани су потврдили да Русија већ неколико година смањујер војне расходе и да више није међу пет водећих држава по том показатељу.

Француска је заузела пето место, а Русија је шеста (са 61,4 милијарди долара у 2018-ој).

То је сасвим скромно у поређењу са америчких 649 милијарди и кинеских 250 милијарди долара.

Москва смањује војне расходе примарно зато што је решила кључно проблем модернизовања и наоружавања својих Оружаних снага.

Извештај SIPRI показао је још нешто веома битно: да Русија са мањим улагањима у војску и војну индустрију има много веће ефекте од свих главних конкурената.

Руске оружане снаге постале су последњих година савремена  и високомобилна војна машина која се потврдила у Сирији.

Русија је последњих година постала светски лидер на плану радиоелектронске борбе, поморским крстарећим ракетама „Калибар“ обесмислила је ограничења у сфери ракета средњег домета и измакла далеко испред САД по хиперсоничном наоружању. Још започиње - у тренуцима када нико нема ништа слично С-400 - производњу ракетних система С-500 домета 600 километара које ће истовремено гађати до десет „циљева“ који лете брзином 6.500 километара на сат.

Повремене тврдње из Москве да Русија неће дозволити Западу да је увуче у нову трку у наоружању фактички значе: да је она трку у наоружању у овој фази добила.        

И да је САД и НАТО надиграла и стратешки.     

Британци шаљу и трећи ратни брод! Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: fakti.org

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА