Најновије

ДОДИК ГРМЕО НА САВ ГЛАС! ТРЕСЛА СЕ СКУПШТИНА: "Неће бити рата, али неће бити ни БиХ!"

Приближавамо се тридесетој годишњици завршетка рата у БиХ, а живимо у сталном трвењу и покушајима мајоризације Бошњака над Србима и Хрватима, рекао је председавајући Председништва БиХ Милорад Додик, обраћајући се посланицима на посебној седници Народне скупштине Републике Српске на којој ће парламентарци данас одлучити да ли ће подржати његову изјаву по којој би спор са Хрватском око изградње Пељешког моста био штетан по витални интерес Српске.

Милорад Додик (Фото: Јутјуб)

– Замислите сада Европу 1975. године и степен сарадње и интеграција коју је остваривала 30 године од завршетка Другог светског рата, у односу на садашњу БиХ и претње ратом и производњом оружја “за не дај Боже”, како каже Бакир Изетбеговић – истакао је Додик.

Он је додао да неостварени ратни циљеви Алије Изетбеговића одавно прокламовани његовом Исламском декларацијом, потврђује и констатација бившег реиса Исламске заједнице Мустафе Церића, да су “сви народи распадом Југославије добили своје државе, осим Бошњака”.

То, како тврди Додик, значи да за Бошњаке Дејтонска БиХ није прихватљива, већ сталним деловањем треба отимати надлежности Републици Српској и неуставно преносити на ниво БиХ, истовремено одузимајући право на равноправност Хрватима у Федерацији БиХ која је првобитно настала као Муслиманско-Хрватска Федерација на паритетном одлучивању.

– У свакој вишенационалној држави, највећу одговорност за међунационалне односе, има најбројнији народ, у овом случају – Бошњаци. Није разумно очекивати од Срба и Хрвата да прихватају отимање својих права потврђених међународним дејтонским споразумом и да се мире са тим – рекао је Додик народним посланицима у парламенту Српске, пише Српскаинфо.

Он је додао да је у време огромне и правно неутемељене моћи високих представника Волфганга Петрича и Педи Ешдауна, они мењали уставе ентитета, измишљали неуставни Суд и Тужилаштво БиХ, потпомогнути делом међународне заједнице оснивали бројна неуставна министарства и установе на нивоу БиХ, смењивали демократски изабране функционере, што је за последицу имало продубљивање подјела и онемогућавање било каквог напретка БиХ.

– Сада то долази до изражаја, јер је БиХ заглављена болесним амбицијама бошњачке стране да наметне своју вољу другима, као да се у међувремену није ништа променило у међународним односима. Зато политичко Сарајево стално прозива немоћног Инцка да “ради свој посао”. А за бошњачку страну, “посао високог представника” је да смењује политичке представнике Срба и Хрвата изабраних вољом та два конститутивна народа, намеће законе, отима надлежности Републици Српској, спречава како кажу “ревизију историје” по којој су само Бошњаци жртве, а сви други злочинци, рачунајући у злочинце и све Србе и Хрвате које су убијали Бошњаци – навео је Додик.

Он је истакао да су прошла времена наметања бошњачке истине о грађанском рату у БиХ, а да сви остали морају да ћуте. Нема више ћутања, поручио је Додик истичући да време пролази због нечије “блиндиране памети” која још живи у прошлом рату, призивајући нове сукобе.

– БиХ може постојати и опстати као дејтонска творевина или је неће бити – упозорио је Додик. Он тврди да се чини да сваким даном уз деловање бошњачких представника и политичког Сарајева, БиХ иде ка неповратном путу престанка.

– Притом рата неће бити, али неће бити ни БиХ, ако изборни победници и легитимни представници Срба и Хрвата не буду у могућности проводити демократску вољу та два народа – поручио је Додик пред посланицима у НСРС.

Јовановић оплео по једном делу опозиције! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА