Најновије

ОФИЦИР ОЗНЕ ОТКРИВА МЕСТО ДРАЖИНОГ ГРОБА: Тражили сте га по Југославији, а он је заправо у овој далекој земљи! (ВИДЕО)

Према званичним подацима, 17. јула 1946. године стрељан је Драгољуб Дража Михаиловић, егзекуција је извршена тајно, а сваке године се обележава помен његове смрти. У вези са тим појавиле су се бројне теорије о месту његовог гроба.

Дража Михајловић (Фото: јутјуб)

Још од тада почиње потрага за његовим гробом, а о томе се пише и говори већ деценијама. 

Врло бризо појавиле су се и различите приче о томе да Михаиловић није стрељан, већ да је и даље жив.

О томе је писао официр ОЗН-е Миодраг Мија Николић у аутобиографској књизи "Одрастања и идеали’’, објављеној 2006. у Нишу.

Према његовим наводима, Дража није стрељан 17. или 18. јула 1946. године, него је пребачен у СССР, где је и умро у лето 1960. године.

„Године 1946. био сам млад официр ОЗН-е, и сећам се да се Дража жалио и тражио помиловање. Обећао је да ће, ако му се преиначи пресуда, помагати и сарађивати са властима у сређивању стања у земљи. Тада сам од својих старијих колега чуо да је СССР тражио од наших власти да им се Дража уступи. Ово из разлога јер је био проруски човек, обавештајац. Од обавештајних служби СССР-а и Енглеске постављен је за команданта савезничке гериле у Југославији, која је требало да се брани око два месеца, да се одложи план „Барбароса” – напад на СССР, и напад на Грчку, где је требало да Немци помогну Италијанима. Шта ће бити са тврдњама ’демократа‘ у Србији, да је Дража Михаиловић стрељан и лутањем за његовим гробом, ако се добије обавештење да је Дража умро природном смрћу јуна 1960. године у Русији.”

Бранко Михаиловић, Дражин син рекао је за новинаре 1992. године:

"Причали су ми да је тата живео у једној кући поред Барајева, да је држан у изолацији и да је наводно умро 1953. Други су га опет сретали на Теразијама, чудили се с каквом мирноћом разгледа излоге и једе трешње. Чуо сам и причу по којој је мој отац свакодневно играо карте са Ранковићем.”

Погледајте снимак суђења Дражи Михајловићу:


Ко је брат нашег познатог певача који је направио Аркану ожиљак на лицу па завршио жив зазидан, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА