Најновије

ТУЖИЛАШТВО СЕ ПРОТИВИ ЖАЛБИ СРБИЈЕ: Радикалима ће се судити у Хагу због непоштовања суда?

Србија је пре десетак дана поднела жалбу на одлуку судије Механизма за кривичне судове у Хагу – да се члановима Српске радикалне странке Вјерици Радети и Петру Јојићу, оптуженима за непоштовање суда, суди у Хагу, а не у Србји, а амицус цурие тужилаштва (пријатељ тужилаштва) данас се успротиво жалби, тврдећи да она мора да буде одбијена.

Радикали (Фото: Јутјуб)

У образложењу свог одговора на жалбу Србије који је објавио Механизам, амицус цурие тужилаштва наводи да апелационо веће Механизма још није донело одлуку да ли ће уопште прихватити да разматра жалбу Србије, али да амицус цурие свој одговор на жалбу ипак подноси за случај да Апелационо веће дозволи Србји право жалбе.

– Жалба Србије треба да буде одбијена. Србија није успела да покаже да одлука судије садржи неку конкретну грешку у примени права или да је тако неправична или неразумна да представља злоупотребу његове дискреције – наводи се поред осталог у одговору амицус цурие.

Он тврди да је одлука судије појединца правична и разумна и да обухвата потпуно валидно извршавање његове дискреције, док за поднеске Србије каже да су већ били разматрани.

Нову одлуку да се Радети и Јојићу суди у Хагу, након поновног одлучивања, донео је 13. маја нови судија у овом предмету Лиу Даћун, чиме је поништио ранију одлуку да се овај предмет уступи на суђење Србији.

Истом одлуком је наложио да се они ухапсе и изручење Хагу.

Он сматра да су кључни сведоци у овом предмету изјавили да неће сведочити уколико суђење буде било у Србији због „забринутости за своју безбедности и безбедност својих породица“.

Функционери Српске радикалне странке (СРС) Радета и Јојић оптужени су за непоштовања суда, односно, да су наводно застрашивали, претили и нудили мито сведоцима у случају против председника СРС-а Војислава Шешеља.

У питању су два сведока под псеудонимима W1 и W2 који су, према тврњама хашког тужилаштва, били под притиском да сведоче у корист Шешеља и да су за то од Српске радикалне странке узели новац.

Србија је претходно у више наврата изразила спремност за суђење овог предмета, гарантујући фер и правичност поступка и адекватну зашиту сведока.

У јуну 2018. турски судија Ајдин Сефа Акај одлучио да се случај преда Србији и тада је укинуо налог за хапшење Јојића и Радете који је био на снази од 2015. године.

Акају Савет Безбедности није продужио мандат у Механизму, а на његово место у децембру је именован судија Ли Дакин.

Тужилаштво у Хагу противило се пребацивању предмета спрском правосуђу, и по његовој жалби је у децембру 2018. године одлучено да се то питање поново размотри.

Србија је 2015. године одбила да ухапси и изручи Јојића и Радету Хашком трибуналу пошто су српски правосудни органи констатовали да нема услова за њихово изручење, јер ни статут Савета безбености Уједињених нација о раду Трибунала, као ни српски Закон о сарадњи са Хашким трибуналом не предвиђају кривично дело за које се терете.

Након што је случај из Хашког трибунала по његовом затварању 31. новембра 2017. прешао у Механизам, судије тог суда су закључиле да је у интересу правде и експедитивности да се овај случај пребаци држави на чијој је територији извршено кривично дело – а то је Србија.

Након тога судија појединац је задужен за координирање предмета и конкретне одлуке

Приштина је посету Макрона Србији доживела као велики ударац! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА