Најновије

АМЕРИЧКЕ ДИПЛОМАТЕ УЦЕЊУЈУ СРБЕ: Решење питања Косова зависи од лидера у Београду и Приштини!

Решавање питања Косова најпре зависи од лидера у Београду и Приштини, а не администрације САД, оценили су за Глас Америке актуелне и бивше америчке дипломате задужене за Балкан.

Приштина (Фото: Јутјуб)

Они су учествовали на конференцији о односима САД и Централне Европе у Атлантском савету у Вашингтону.

Вршилац дужности помоћника државног секретара САД задужен за Европу и Евроазију Филип Рикер рекао је за "Глас Америке" да је доста времена седео за преговарачким столом Београда и Приштине и да зато верује да обе стране имају добру вољу да се врате дијалогу. Што је и предуслов за потенцијални амерички ангажман: "САД су апсолутно спремне да се укључе, о томе сам баш разговарао са државним секретаром Мајком Помпеом, желимо да видимо помак. Али то не то можемо да урадимо уместо вас. Косово и Србија треба заједно да одлуче о томе да су спремне да се врате дијалогу. Ми блиско сарађујемо са партнерима у ЕУ. Охрабрујем Србију и Косово да нађу начин да изађу из ове ситуације. Знам да су способни за то", казао је први човек у Стејт департменту за Балкан.

Да све зависи и од актера на терену, а не одлука америчке администрације сматра и бивша саветница потпредседника САД Мајка Пенса за Балкан, Моли Монтгомери: "Ова администрација има чврст став по питању, рецимо, тарифа, али много зависи и од лидера. САД и ЕУ су спремне да подрже договор. Али, као што смо видели у случају Преспанског споразума, успех у овим ситуацијама зависи од спремности лидера да се договоре и храбрости да донесу тешке одлуке".

- То је двосмерна улица. Србија и Косово морају да раде на постизању договора, међусобном признавању и развијању добросуседских односа. То је добро за политичку стабилност, безбедносну ситуацију, економски просперитет и грађане у региону - сматра Курт Вокер, дипломата који се дуго бавио Балканом, специјални изасланик САД за Украјину и члан Мекејн института.

Предуслов за то је обнављање дијалога. Београд неће да преговара док се не укину тарифе на српску робу - што Приштина одбија да учини јер тврди да су оправдане. Данијел Фрид, бивши дипломата који је службовао на Балкану, каже да види излаз и саветује да се не праве грешке из прошлости: "Када обе стране упадну у замку, излаз је у тражењу амбициознијег решења. Проблем тарифа треба да буде део већег пакета. Гледајте на ствари широко, Југославија се распала због уског погледа на свет. Да није било тако, Југославија би данас била богата земља, чланица ЕУ и НАТО-а. Срби морају да одустану од Косова, то је готово. Косово мора да схвати да под њиховом заставом нису само Албанци, већ сви они који ту живе и у томе је будућност".

Дачић у Вашингтону разговарао са америчким саветником за националну безбедност! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА