Најновије

"ГАНГСТЕР У УНИФОРМИ": Овако су страни медији известили о Харадинајевој оставци

Више страних медија данас је известило о оставци косовског премијера Рамуша Харадинаја као и да је поднео неопозиву оставку након што га је суд у Хагу позвао на саслушање као осумњиченог.

Харадинај са Клинтоном (Фото: Јутјуб)

BBC подсећа да је Харадинај био "побуњенички командир" током сукоба на Косову 1998. и 1999. године и преноси Харадинајеву изјаву да је имао избор да ли ће се пред судом појавити као премијер или као грађанин. Преносе и да је Харадинај демантовао оптужбе за које га Хаг терети, додајући и да је већ два пута ослобођен оптужби.

BBC наводи да ће, према речима Харадинаја, саслушање бити одржано идуће недеље. Британски сервис подсећа и да је специјални Суд за злочине Ослободилачке војске Косова формиран 2015. године уз подршку Европске уније и да ће истраживати ратне злочине против етничких мањина и политичких противника на територији Косова и Метохије.

О Харадинајевој оставци известили су и француски медији, а "Франс 24", је објавио текст у чијем наслову Харадинаја назива по његовом ратном имену - Рамбо. Тамошњи медији преносе да је Карла Дел Понте својевремено називала Харадинаја "гангстером у униформи".

Поред оставке, медији су се бавили и Харадинајевом прошлошћу и наводе да се он пре премијерске дужности бавио грађевином, а радио је као избацивач и тренер борилачких вештина.

Кинеска Синхуа известила је о Харадинајевој оставци позивајући се на извештаје РТС-а.

Вест о Харадинајевој оставци преносе агенције Ројтерс, АП, као и турска телевизија "Дејли Сабах", агенција Анадолија, "Њујорк тајмс" и други.

Медији подсећају да је Харадинај већ два пута ослобођен оптужби за ратне злочине и злочине против човечности против неалбанских мањина на територији КиМ у току сукоба крајем 90-их година, те да је хапшен 2017. године у Француској по српској потерници, али да је ослобођен у јуну те године.

Прочитајте ОВДЕ шта је рекао Додик о оставци Харадинаја.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА