Најновије

ИТАЛИЈАНСКИ МЕДИЈИ НЕМИЛОСРДНИ: Црном Гором влада комуниста и убица слободе!

Мило Ђукановић који је безброј пута био премијер и два пута председник, после 27 година владавине, он који је тек напунио 56 година је последњи преживели балкански диносаурус који нема намере да изумре, чувени италијански дневни лист Коријере дела сера објашњава читаоцима политичку ситуацију у Црној Гори.

Мило Ђукановић (Фото: Јутјуб)

Млади конзервативци Европе из ДЕМИК-а упиру прстом у „последњег комунистичког председника“ у Европи и његову антирелигизону политику која убија слободу, сложили су се представници младих десничара Европе, преноси италијански портал Глас патриоте.

Проширење Европске уније је процес којим су нове државе, поред шест држава-оснивача ЕУ, постале чланице, дошавши временом до садашњих 28 земаља-чланица. Званични кандидати за ново проширење су Република Северна Македонија, Црна Гора, Турска, Србија и Албанија док расте скрептицизам међу постојећим чланицама да ли је уопште потребно ново проширење. Како наводи “Глас патриоте” можда по питању уласка Црне Горе постоји превише оптимизма, „с обзиром на то шта се дешава са друге стране Јадрана“.
 
“Коријере” га описује као „свемоћног политичара у својој малој нацији“, „опортунистом“, којем се данас полако све прашта: „од старих италијанских истрага за шверц цигарета до оптужби да влада државом као корумпирани нипотиста који врши притисак на медије и контролу над судијама. Судије је, истиче Коријере, све до једног именовао он сам. Они подсећају да је управо дипломатски имунитет заштитио Ђукановића од чак и од суђења у Барију, где га је италијанско тужилаштво теретило за „мафијашко удруживање у циљу шверцовања цигарета“. Али господар Црне Горе, који је од комунисте и ватреног југослофила постао западофил, антируски расположен и социјал-демократа и који је своју државу увео у НАТО 2017. године претвара се да је највећи присталица Европске уније. Управо је ова ЕУ по питању људских права и слобода почела да гледа кроз прсте када је у питању однос Ђукановића према опозицији.

“У суседној Црној Гори, сведочимо са великом забринутошћу последњим репресивним акцијама Владе против српске заједнице“, истиче генерални секретар ДЕМИК-а Маргерита Салтини, организације младих десничарских партија. Салтини је подржала своје колеге у Црној Гори.

„Млади конзервативци“, нагласила је она, „изражавају солитарност и блискост са Новом српском демократијом чији су лидери били затварани због разлога који тек треба да буду проверени. Председник Мило Ђукановић, који је у Италији познат по тешким оптужбама за шверц цигарета остаје да буде последњи комунистички лидер у Европи и наравно једини који користи антирелигиозне методе и методе којим укида људске слободе. Последњи закон, усмерен на напад на Српску православну цркву, покренуо је велике протесте грађана у свим већим црногорским градовима, о чему ћуте сви западни медији“.

Она је подсетила на недавно затварање једног од лидера опозиције Небојше Медојевића, којег је главни специјални тужилац Миливоје Катнић послао у затвор јер је „одбио да сведочи“ пред судијом због корупционашке афере. Али постоје и други лидери опозиције, који су осуђени за наводни државни удар, а за који нису дати никакви докази па ни показано суду оружје које су наводно требали да користе. Европа и даље посматра, али донира средства Црној Гори. Ускраћивање демократије и слободе, препреке верским слободама, храњење етичких напетости – управо ово критикују представници ДЕМИК-а.

„Европа и њене чланице не смеју остати равнодушни на повећање напада на демократију у Црној Гори. Захваљујући предприступним преговорима Црна Гора добија велике донације за развој, средства која морају бити повезана са ефективним поштовањем права и устава у земљи. Стога тражимо од Европе да пошаље јасну поруку и обавеже Црну Гору на обнову демократских права у овој земљи“, истичу млади конзервативци.

Марко Ковачевић, портпарол Нове српске демократије и члан ДЕМИК организације за италијанске медије нагласио је Црна Гора је једина земља која преговара о чланству у ЕУ у којој се хапсе опозициони лидери због изговорене речи.

„Степен дискриминације по политичкој и националној основи је огроман. Судство и тужилаштво су узурпирани од стране Мила Ђукановића. Сада тај човек и његов режим желе да отму храмове Српској православној цркви“, истакао је Ковачевић и додао:

„То је као да неко у Грчкој жели да укине православну цркву и преда храмове у руке неке парарелигијске организације која је флексибилнија за бизнис. Мило Ђукановић је последњи комунистички лидер који је још на власти. У Црној Гори још није пао Берлински зид„.

Сужавање демократије и слободе, те препреке верској слободи, храњење етничким напетостима, су критичне ствари за које ДЕМИК сматра да ЕУ више не сме да буде равнодушна. Такође ЕУ и њене чланице морају да реагују на растући број напада на црногорску демократију. Захваљујући претприступним преговорима са Европском унијом, Црна Гора добија велика средства за развој, средства која морају бити повезана са ефективним поштовањем права и устава у земљи.

Стога, закључују млади конзервативни људи ДЕМИК-а „тражимо од Европе да покрене обавезу да се у претприступању за улазак у ЕУ ради на обнову правне демократије у Црној Гори“.

Прочитајте ОВДЕ како је Митрополит Амфилохије оплео по црногорским властима.

Извор: Ин4с

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА