Најновије

ЛИНТА ОДГОВОРИО УСТАШАМА: Срби имају право на свој језик и ћирилицу у Вуковару!

Председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта оценио је да је противљење хрватске председнице Колинде Грабар Китаровић и гадоначелника Вуковара Ивана Пенаве одлуци Уставног суда о враћању српског језика и ћирилице у тај град још један доказ антисрпства.

Председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта (Фото: Јутјуб)

Линта наводи да у Уставном закону стоји да припадници српске заједнице имају право на службену употребу српског језика и ћирилице у свим градовима и општинама где чине више од трећине укупног броја становника.

По попису из 2011. године у 21 општини и два града, Вуковар и Врбовско, Срби чине више од 33 одсто становништва, истакао је Линта у писаној изјави.

Уставни закон је након 17 година од његовог усвајања остао мртво слово на папиру, додао је Линта, који је и председник скупштинског Одбора за дијаспору и Србе у региону.

“Скандалозна је чињеница да Колинда Грабар Китаровић отворено позива на кршење Уставног закона о правима националних мањина који је хрватски Сабор усвојио још 2002. године као један од предуслова за почетак отварања преговора Хрватске са ЕУ", истакао је Линта.

Он је навео да Грабар Китаровић бесрамно шири страх и нетрпељивост према преосталим Србима у Вуковару својим ставом да би спровођење одлуке Уставног суда о враћању српског језика и ћирилице у Вуковар тобоже изазвало напетост и неповерење међу људима.

“Чињенице показују да напетост и неповерење међу грађанима Вуковара не изазивају српски језик и ћирилица, већ проусташке снаге које у Вуковару предводи градоначелник Иван Пенава. Постало је сасвим нормално да следбеник усташа Пенава констатно шири бесну мржњу према Србима у Вуковару”, навео је Линта.

Он је додао да је Пенава пре неколико дана изјавио да је било неразумно постављати двојезичне табле на државне институције без решавања питања из 1991. године, као и да би већа права Србима погоршала међунационалне односе.

Линта је рекао и да хрватско правосуђе није ништа учинило да се казне одговорни за свирепе злочине против српских цивила у Вуковару пре и током оружаних сукоба.

Како је навео, према подацима Удружења српских породица убијених, погинулих, несталих и насилно одведених лица "Против заборава", током лета и јесени 1991. године у Вуковару је убијено или нестало више од 120 Срба.

Хрватска председница се успротивала одлуци Уставног суда о враћању ћирилице у Вуковар, а након разговора са градоначелником Иваном Пенавом је изјавила да његов став у односу на судску одлуку није непоштовање, већ позив који она подржава.

Прочитајте ОВДЕ како је хрватска председница ударила на Србе.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА