Најновије

ШИПТАРИ У ПАНИЦИ! ЛОБИРАЈУ НА СВЕ СТРАНЕ: Трамп одредио Помпеа да реши питање Косова!

Америка мора да преузме водећу улогу у дијалогу Београда и Приштине, а задатак да се дође до решења амерички председник поверио је првом сараднику и шефу Стејт департмента Мајку Помпеу.

Мајк Помпео (Фото: Јутјуб)

Да ће Помпео бити кључни човек, потврдили су Филип Рикер, као и генерал-пуковник Френклин Бен Хоџис, који откривају да Вашингтон решење косовског чвора види у преузимању вођења преговора у којима не би било црвених линија. Истовремено, амерички званичници истичу да главна улога Америке не значи да ће из приче бити искључени европски савезници. пре свих Француска и Немачка.

Снажан утицај

Наиме, Рикер, који је вршилац дужности заменика државног секретара САД задуженог за Европу и Евроазију, потврдио је да је за "снажнији утицај" Вашингтона у преговорима и први човек Стејт департмента Мајк Помпео.

- О снажнијој улози САД у процесу дијалога недавно сам разговарао са Мајком Помпеом. Ми блиско сарађујемо са партнерима ЕУ. Ја сам био укључен у рану фазу дијалога, која је водила ка Бриселском споразуму, за који мислим да је направио велику разлику у функционисању живота, успостављању темпа и смањењу тензија у региону у протеклих пет година - објаснио је за Глас Америке Рикер

Амерички дипломата верује да код обе стране постоји воља да се пронађе решење и тиме допринесе стабилности и просперитету западног Балкана.

Водећу улогу Америке у преговорима најављује и генерал-потпуковник Френклин Бен Хоџис, бивши главнокомандујући америчких копнених снага у Европи.

- Наша обавеза мора да буде одржива, уместо епизодна. Не можемо рећи да организујемо конференцију о томе, а онда одмах пређемо на нешто друго - истиче Хоџис.

НАТО генерал очекује да Трампова администрација, поред помоћи, створи простор за постизање коначног договора.

- Треба не само укинути било какве црвене линије већ им пружити подршку и заштиту од притиска Русије. На пример, помоћи Србији да се одупре притисцима Православне цркве везане за Русију - истакао је Хоџис.

Трка моћних

Директорка Центра за евроатлантске студије Јелена Милић истиче да Србија све чешће добија похвале у којима се истиче да је Београд поуздан партнер и фактор стабилности. То је, према њеним речима, важно и за период који предстоји кад је реч о решавању косовског питања.

- Очито је да ћемо у септембру имати бар намеру Макрона да се обнови дијалог са Косовом. Чујемо и оцене Рикера, али и пензионисаног бившег америчког команданта за Европу Хоџиса, који је нагласио значај Србије као поузданог партнера и интензивније укључивање Америке у дијалог под окриљем ЕУ - оцењује Милићева.

С друге стране, Дејан Милетић, директор Центра за глобализацију, указује на закулисне игре које се воде у Вашингтону.

- Јасно је да постоји трка између Америке и Европске уније када је реч о Косову. С једне стране, Макрон покушава да покаже да Европа није немоћна да реши проблем, док, с друге стране, Америка очигледно жели доминантнију улогу. Проблем је у делу администрације, такозваној дубокој држави, која је на страни Приштине, даје им ветар у леђа. Реч је о Трамповим противницима који по сваку цену желе да спрече постизање договора како би избили аргумент Трампу да на председничким изборима у Америци истакне решење косовског питања као успех своје спољне политике - објашњава Милетић.

- Управо су Болтон и екипа лансирали причу да још ништа није готово и да је Вашингтон за компромисно решење и договор Срба и Албанаца када је реч о Косову.

Самит у Вашингтону у октобру

Да је Трамп намерио да преузме главну улогу у преговорима, потврђује и најава да би нови самит лидера Срба и Албанаца могао да буде одржан већ у октобру у Вашингтону, о чему је Српски телеграф први писао. Октобарски разговори, како су објаснили наши дипломатски извори, уследили би после састанка Александра Вучића и Хашима Тачија у Паризу, а иницирао их је француски председник Емануел Макрон, а којима ће присуствовати и немачка канцеларка Ангела Меркел.

Шешељ брутално извређао академика! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Српски Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА