Најновије

ПАЦОЛИ СЕ ПОХВАЛИО ВЕЛИКОМ ПОБЕДОМ, АЛИ БРЗО ЈЕ УХВАЋЕН У ЛАЖИ: Приштина није постала члан Светске царинске организације!

Током годишње седнице Савета Светске царинске организације (СЦО) која је у Бриселу одржана од 27. до 29. јуна ове године, питање покушаја пријема такозваног Косова у ту организацију остало је и даље замрзнуто, упркос наводима косовског министар спољних послова Беџета Пацолија да је на седници те организације, како је написао на Твитеру, "постигнута победа" алудирајући да је Косово примљено у СЦО.

Беџет Пацоли (Фото: јутјуб)

"Србија и Русија нису успеле да спрече Приштину да оствари своја права у Светској царинској организацији, написао на свом Твитеру Пацоли и додао да је то "велика победа за Косово и њене партнере данас у Светској царинској организацији. Косово је пуноправна држава чланица и има активно чланство", написао је Пацоли.

Међутим, на седници СЦО нису усвојени записници како са те, тако ни са претходно одржаних састанака, потврђено је Тањугу у Управи царина, што, истичу, говори да међу чланицама и даље постоје супротстављена мишљења о покушају такозваног Косова да постане члан ове организације.

"Борба за решавање овог приниципијелног питања се наставља", кажу у Управи царина.

Приштина је још 2017. саопштила да је Косово примљено у СЦО, иако је у јулу исте године било јасно да је питање чланства такозваног Косова спорно и као такво је суспендовано до даљњег.

Од тада до данас представници Министарства спољних послова, Канцеларије за КиМ и Министарства финансија - Управе царина Републике Србије раде на томе да се оспори пријем такозваног Косова, које ни на који начин, став је Београда, не испуњава услове за пуноправно чланство у СЦО.

Светска царинска организација основана је 1952. године и данас је то међународна организација која практично обухвата све земље чланице Уједињених нација, више од 180 земаља, које обављају 98 одсто светске трговине.

То је једина међународна организација која се на глобалном нивоу бави царинском проблематиком.

"Приштина је покушала још 2012. да постане члан Светске царинске организације. Међутим, ни тада, а ни сада, није њен члан, нити то може постати све док не добије одлике државности" рекли су Тањугу у Управи царина и додају да је Савет СЦО формирао Радну групу која се бави пре свега питањем покушаја тзв. Косова, као и будућим приступањима.

"Рад поменуте Радне групе је тек отпочео (први састанак је одржан 11. и 12. априла 2019. године) и став Србије и великог дела чланица је да до краја њеног мандата тзв. Косово није члан Светске царинске организације".

Ту радну групу, додају у Управи царина, у складу са принципом равноправне географске заступљености, чине представници свих региона Светске царинске организације.

Сваки регион је именовао по два члана (укупно 12 чланова из 6 региона: НР Кина, Индија, Руска Федерација, Уједињено Краљевство, Бразил, САД, Ангола, Зимбабве, Нигерија, Сао Томе и Принципе, Египат, Саудијска Арабија), а европски коме Србија припада је изабрао Руску Федерацију и Велику Британију као чланове. Иначе, Србија не учествује у раду Радне групе.

Како објашњавају надлежни очекују да Радна група дефинише услове, односно модел неопходних услова које неки ентитет треба да испуњава да би евентуално могао постати члан Светске царинске организације.

Када се тај модел усвоји у Светској царинској организацији и када услови приступања буду јасно дефинисани, тзв. Косово ће морати да прође, кажу, поступак верификације, па да тек онда аплицира и евентуално постане члан.

"Многе земље са пажњом прате шта се дешава у Светској царинској организацији, управо због сличних изазова које имају у својим срединама", речено је Тањугу у Управи царина.

Додају и да је за Србију позитивно то што пет земаља Европске уније, које немају било какав сличан изазов, подржавају став Србије, као и велике земље као што су Руска Федерација, Кина и Индија.

Како су војници лажне државе провоцирали Србе на Газиводама, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА