Најновије

ПАРИЗ ПРОПАО, АЛИ СЛЕДИ ПОЗНАЊ! ДЕЛЕГАЦИЈЕ БЕОГРАДА И ПРИШТИНЕ ОЧИ У ОЧИ: Шта нас чека?

Очекивања да би предстојећи самит ЕУ - Западни Балкан, који ће се одржати 4. и 5. јула, у оквиру Берлинског процеса, у Познању, у Пољској, могао донети неки помак када је реч о таксама Приштине и дијалогу са Београдом су веома мала, али мишљења су да је свака прилика за разговор добро дошла, па и ова.

Потпредседник Европског покрета Владимир Међак (Фото: јутјуб)

Разлози за мала очекивања су разумљиви после отказивања самита у Паризу, који је требало да се одржи на иницијативу Ангеле Меркел и Емануела Макрона, јер нису успели да за тај сусрет обезбеде било какав помак у разговору са Приштином, а тешко је поверовати да би ту моћ могао да има самит Познању.

Потпредседник Европског покрета Владимир Међак да је ипак добро што ће постојати прилика да се предстваници Београда и Приштине састану у Пољској верује да ће, уколико се делегације сретну, разговарати о темама о којима је требало да разговарају у Паризу.

Централни догађај Самита у Познању биће састанак шефова држава или влада, 5. јула, а међу учесницима ће, између осталих, бити и европски комесар за проширење Јоханес Хан. Састанак се, иначе, одржава док у ЕУ још теку преговори о именовању председника Европске комисије, високог представника за спољне послове, председника Европсог парламента и председника Европског савета.

“У овом тренутук је то на листи приоритета. Берлински процес је одвојен од тога, али ће бити оптерећен дешаванима у ЕУ и чињеницом да у овом тренутку нису отворени преговори са Северном Македонијом и Албанијом. Србија јесте отворила једно поглавље, што је боље него ниједно. У сваком случају, састанак ће бити добра прилика да се разговара о даљем напретку” - оцењује Међак.

Међак је, одговарајући на питање да ли Унија у овом моменту може послати сигнал да је проширење још на агенди каже да ће то у неком моменту доцји на ред.

“Видели сте како изгледа кад не могу да се договоре ко ће бити председник ЕК, али ће га на крају наћи решење. . .. И управо тако ће се доћи до решења проширења. У неком тренутку ће се то десити, а како ће то изгледати, постоје различите идеје. То ће се десити кроз процес преговора који се константно води и овај самит је једно од места где се он води, тако да је добро што га има.” - рекао је Међак.

Иначе, срце Берлинског процеса је привреда, а циљ сарадње је спровођење инфраструктурних пројеката, посебно енергетских и транспортних, као што су реконструкција луке, реновирање пруге или изградња гасног интерконектора.

У Процес је укључено шест партнера из земаља Западног Балкана, Европска комисија, поједине земље ЕУ, међународне финансијске институције, међународне и регионалне организације. У оквиру Самита це бити одржана три форума - Форум Тинк-танк, Пословни форум и Форум цивилног друштва, а биће речи о и финансирању предузетништва.

Берлински процес је иницијатива која подржава регионалну сарадњу Западног Балкана и допуњује политику проширења Европске Уније, а покренула га је Немачка самитом у Берлину 2014.

У оквиру Берлинског процеса до сада је одржано пет самита: у Берлину, Бечу, Паризу, Трсту и Лондону.

На Самиту ће учествовати измеду осталих председница Владе Србије Ана Брнабић, министар спољних послова Ивица Дачић, министар унутрашњих послова Небојша Стефановић и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић.

Какве лажи је изговорио Пацоли, па одмах ухваћен, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА