Најновије

“ДИГИТАЛНИ ДИВЉИ ЗАПАД” Како су Кинези пресрели хакерски напад америчке тајне службе и увукли пола света у сајбер рат!

Кинески обавештајни агенти су набавили хакерске алате Националне агенције за безбедност (НСА) почетком 2016. године и променили им намену да би напали америчке савезнике и приватне компаније у Европи и Азији, открила је водећа фирма за сајбер безбедност.

Хакер (Фото: pixabay. com)

Ова епизода је најновији доказ да су Сједињене Државе изгубиле контролу над кључним деловима свог арсенала сајбер безбедности. На основу времена напада и трагова у компјутерском коду, истраживачи фирме "Сyмантек" верују да Кинези нису украли код, већ су га вероватно "заробили" од НСА у току њеног напада на кинеске компјутере.

Кинеска акција показује како ширење сајбер конфликта ствара дигитални дивљи запад са свега неколико правила и колико је тешко за Сједињене Државе да прате свој малвер који користе за проваљивање у стране мреже и напад на инфраструктуру противника.

Губици су покренули дебату унутар обавештајне заједнице о томе да ли Сједињене Државе треба да наставе да развијају неке од најсавременијих сајбер наоружања на свету, ако их не могу држати под кључем.

Кинеска група хакера позната под називима као што су "Buckeye", "APT3" i "Gothic Panda", која је придобила алате НСА, према мишљењима аналитичара, налазе се међу најопаснијим хакерима које прате, наводи се у саопштењу НСА.

Верује се да кинеска влада користи њихове услуге.

Група је одговорна за бројне нападе на неке од најосетљивијих циљева одбране у Сједињеним Државама, укључујући произвођаче свемирске, сателитске и нуклеарне технологије. Сада откриће "Сyмантек-а" објављено у понедељак, сугерише да су исти кинески хакери које је агенција пратила променили ситуацију у своју корист.

Неки од истих НСА алата за хаковање које су Кинези набавили касније су стављени на интернет од стране још увек неидентификоване хакерске групе која себе назива "Shadow Brookers" (брокери у сенци) и коју Русија и Северна Кореја користе у разорним глобалним нападима, иако изгледа да нема везе између кинеског преузимања америчког сајбер оружја и његовог појављивања на интернету.

Али откриће "Сyмантек-а" пружа први доказ да су кинески хакери које је спонзорисала држава набавили неке од алата пре него што су се "Shadow Brookers" први пут појавили на интернету у августу 2016. године.

НСА је користила софистицирани злонамерни софтвер односно малвер како би уништила иранске нуклеарне центрифуге - а онда се исти тај код раширио по свету, наносец́и штету насумичним циљевима, укључујући и америчке пословне дивове попут "Chevron". Појединости о тајним америчким програмима за сајбер безбедност новинарима је открио Едвард Сноуден, бивши радник НСА, који сада живи у егзилу у Москви.

 Збирка сајбер оружја ЦИА, наводно процурела од стране инсајдера, објављенаје на "Викиликсу".

Научили смо да не можете да гарантујете да ваши алати неће процурити и бити коришћени против вас и ваших савезника - рекао је Ерик Чиен, директор за безбедност у "Сyмантек-у".

У најновијем случају, истраживачи нису сигурни како су тачно кинески хакери добили амерички код. Али они знају да су кинески оперативци обавештајних послова користили преуређене америчке алате за спровођење интернет провала у најмање пет земаља: Белгији, Луксембургу, Вијетнаму, Филипинима и Хонг Конгу. Циљеви су укључивали научно-истраживачке организације, образовне институције и рачунарске мреже најмање једног савезника америчке владе. Један напад на главну телекомуникацијску мрежу могао је омогућити кинеским обавештајним службеницима приступ стотинама хиљада или милиона приватних комуникација, навео је "Сyмантек".

Министарство правде је 2017. године објавило оптужницу против тројице кинеских хакера из групе "Buckeye". Док тужиоци нису тврдили да тројица раде у име кинеске владе, независни истраживачи и класификовани НСА меморандум јасно је показао да је група уговорила посао са кинеским Министарством државне безбедности и да је извршила софистициране нападе на Сједињене Државе.

Извештај Пентагона о кинеској војној конкуренцији, објављеном прошле недеље, описује Пекинг међу најспособнијим и најистрајнијим играчима у војној, обавештајној и комерцијалној сфери, који жели "да деградира основне оперативне и технолошке предности САД".

У овом случају, међутим, чини се да су Кинези уочили амерички сајбер напад и зграбили код, један од оних који је вероватно развијен помоћу великих трошкова америчких пореских обвезника.

Касније су неке од тих алата користили и руски и севернокорејски хакери у нападима широм света.

Како су Руси и Сиријци нанели нови пораз џихадистима, прочитајте ОВДЕ.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА