Најновије

ДРЕЦУН ИЗНЕО ШОКАНТНЕ ПОДАТКЕ О СЛУЧАЈУ БУНКЕР: To је масовна гробница! Сви су то заташкавали да би штитили Харадинаја

Председник скупштинског Одбора за КиМ Милован Дрецун је рекао да је добра вест што је премијер привремених приштинских институција Рамуш Харадинај поднео неопозиву оставку зато што је добио позив Специјалног тужилаштва у Хагу као осумњичени, као и да очекује да такве позиве добију и Хашим Тачи, Кадри Весељи и други кључни људи из ОВК.

Милован Дрецун (Фото: Јутјуб)

"То је свакако позитивна вест која ће отворити пут да се коначно утврди правда и за српске жртве и да се одговорни процесуирају. Остаје да се види, а ми очекујемо да ће истоветне позиве добити и Тачи, Весељи и још неки кључни људи теротистичке ОВК", рекао је Дрецун.

Каже да ће се тек видети да ли ће против Харадинаја бити подигнута оптужница, али да је свакако важан корак то што је он осумњичен.

"Мислим да је то корак ка прочишћењу политичке сцене међу Албанцима на КиМ од албанских екстремиста", истакао је Дрецун.

Како каже, с обзиром да је Харадинај добио позив да се јави Специјализованом тужилаштву у Хагу као осумњичени био је очекиван потез да поднесе оставку на место тзв. премијера.

"Ја сам као председавајући радне групе за прикупљање цицњеница и доказа у расветљаванмју злочина над припадницима српског народа и осталих националних заједница на КиМ који је формирао Одбор за КиМ Скупштине Србије упорно говорио да ће доћи време за подизање тих оптужница и да Специјализовано тужилаштво врло озбиљно ради".

Наводи Дрецуна да су браћа Даут и Рамуш Харадинај осумњичени за најтеже ратне злочине пошто су они најоговорнији за оно што се дешавало у оперативној зони Дукађин терористичке ОВК, за коју је радна група идентификовала највећи број догађаја: убиства, силовања, мучења, малетритирања...

Тамо је радна група обрадила више од 980 догађаја, што је далеко највише у односу на све друге оперативне зоне, чак и у односу на зону Дренице.

"Прикупили смо више од 2.100 докумената за то и утврдили да су тамо била 23 илегална притвора у којима су држани људи, малтеретирани, мучени и потом убијани. Дошли смо и до документације из Сстаба оперативне зоне Дукађин и ручно прављеног списка, али и извештаја који говори о убијању албанских цивила и припадника тадашње полиције, МУП-а Србије, за које су они сматрали да су колаборациониости. Као и случај у Ђаковици, масовна гробница, која се код нас води као случај Бункер".

Све су то, додаје Дрецун, случајеви који нису процесуирани раније у Међународном кривичном суду за бившу Југославију када је Харадинају суђено.

"Он и за ове случајеве треба да одговара по командној одговорности за та ужасна недела која су почињена".

На питање да ли очекује да овог пута Харадинај буде и осуђен, Дрецун каже да тек треба видети да ли ће бити подигнута оптужница, а да мисли да има довољно доказа. Ми смо са наше стране приложили као радна група све чиме располажемо од доказа. Мислим да су велике шансе прво да се подигне оптужниоца против њега, а онда да се током судског процеса докаже и његова кривица. Ради се о једном од најтежих ратних злочинаца на КиМ, бруталном убици. Он и даље прети доврашавањем етничким чишћењем, тако да постоје велике шансе".

Треба знати, напомиње Дрецун, да ће Специјализвоано тужилаштво овог пута већу пажњу посвестити командној одговоности, где свакако за све што се дешавало у опративној зони Дукађин одговорност директно сноси Рамуш Харадинај који је био командарант и његов брат Даут који је био командатнт једне од бригада у тој зони.

Други основ је и лична одговорост за убиства и остале злочине који су били у тој зони, додао је Дрецун.

Он сматра да Харадинај никако не може да избегне командну одговорност за све што се дешавало у командној зови Дукађин јер је тамо било највише злочина.

За разлику од суђења које се против њега водило у Хашком трибуналу, где је ослобођен оптужби због недостатка доказа, Дрецун тврди да сада постоје докази за неке нови случајеве који нису процесуирани тада у Хагу.

"Радна група је дошла до извештаја из командне зоне Дукађин о томе како је ликвидирано 30-ак Албанаца од стране Харадинајевих терориста ОВК. Овде имамо и списак који је руком писан - цивил, цивил униформа - то су припадбници легалне полиције Републике Србије које су они третирали као колаборационисте - доказ да је Рамуш Харадиај са својим терористима убијао Албанце", рекао је Дрецун.

Такође, како је додао, има документ УНМИК полиције, форензички извештај и застрашујуће фотографије о случају који се зове "бункер".

"У Ђаковици, 11. јула 1999. италијански контигент КФОР-а проналази тело, 17. јула 1999. године шведски форензички тим је посетио локацију и описао три тела на улазу у бункер, једно тело малолетног младића унутар бункера заједно са остацима мртвих паса које су Албанци бацили преко тела како би их замаскирали… направили су ту сметлиште", пренео је Дрецун.

Италијански контигент је 30. јула 1999. поново дошао на локацију и извештају спомиње три тела испред бункера и неодређени број тела унутар бункера. ОЕБС долази 11. августа 1999 и описује тела. Међутим, ни у једном извештају се не види ко је однео тела и где су закопана, напомеуно је он.

Каже да су после су нека тела пронађена захваљујући напорима Комисије за нестала лица Владе Србије.

Указао је да је 26. октобра 2017. Еулексов форензички тим идентификовао локације, а у новембу су извађени посмртни остаци који могу да се повежу са три различите особе...

"У питању је масовна гробница а овај случај је заташкаван да би штитио Харадинаја", закључио је Дрецун и истакао да Специјално тужилаштов у Хагу сада има доказе које има и Радна група.

"То су нови случајеви. Ми у Радној групи располажемо са много докумената и ако буде подигнута оптужница, немогуће је да не буде доказана командна одговорност за таквог крвника", оценио је Дрецун.

Прочитајте ОВДЕ шта је Александар Вучић рекао о оставци Рамуша Харадинаја.

Извор: Пинк/Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА