Најновије

СКАТ: Седам Срба је било кључно за слетање на Месец, замислите шта може да учини 7 милиона!

У Дому омладине је премијерно приказан документарац "Аполо 11" посвећен америчком слетању на Месец пре 50. година.

Кајл Скат (Фото: Јутјуб)

Уочи премијере филма, окупљенима се обратио амбасадор САД у Србији Кајл Скат, који је поручио да му је част што ће представити филм српској публици, као и последњег преживелог "српског Апола 7", Дејвида Вујића.

"Одлучили смо да ће ова премијера бити баш данас, јер су на данашњи дан два човека, Нил Армстронг и Баз Олдрин слетели на Месец. Само шест сати касније, у току ноћи, Нил Армстронг је крочио на површину Месеца и направио као што је и он рекао: "Мали корак за човека, али велики скок за човечанство", рекао је Скат.

Како каже, иза астронаута стајало је на хиљаде инжењера, научника, техничара, радника, али уствар и читав један народ.

"Надам се да ћете уживати у овом инспиративном филму и да ће нам он помоћи да размислимо шта можемо постићи ако се окупимо око заједничког циља. Без обзира колико далеко или застрашујуће може да изгледа. Седам Срба је одиграло кључну улогу у томе да одведу човека на Месец. Помислите шта тек може да учини седам милиона Срба. Ви сте свет", рекао је Скат.

Пет деценија се навршава од када је Нил Армстронг, 20. односно 21. јула 1969. први закорачио на Месец у мисији "Апола 11", у коју су била укључена и осморица Срба.

У твом свемирском програму за људско освајање Месеца директно су били укључени Милојко Мајк Вучелић, Славољуб Сем Вујић, Милисав Шурбатовић, Данило Бојић, Драгиша Гиш Јовановић, Петар Гајић, Вељко Гашић и Давид Вујић из Србије који су емигрирали у САД.

Славољуб Вујић је био продуцент и кординатор пројекта "Аполо 11". Милисав Шурбатовић је био шеф инжињеријске екипе, а Данило Бојић, креатор шатла "Орао" за шетњу по Месецу.

Драгиша Јовановић и Петар Гајић су били инжињери, док је Вељко Гашић био саветник, али истовремено и дизајнер америчких авиона "Т-38" "Ф-5" и "Б-2".

Давид Вујић је заступао НАСА и био задужен за односе са медијима и јавношћу. Ова српска екипа радила је и на програму Аполо 13.

Прочитајте ОВДЕ какве је тајне разоткрио један од српских научника.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА