Најновије

СРБИ, ПРИПРЕМИТЕ СЕ НА СВЕ: Ђукановић не очекује укидање такси, али тврди да је кључна улога ове моћне силе!

Директор Центра за спољну политику Драган Ђукановић оценио је да је јучерашње хапшење Србина на КИМ на неки начин уследило као реакција Приштине на обраћање председника Александра Вучића и додао да ће се, вероватно, та врста активности дешавати и у наредном периоду.

Директор Центра за спољну политику Драган Ђукановић (Фото: Јутјуб)

“Након оставке премијера привремених косовских институција Рамуша Харадинаја треба очекивати да ће, највероватније, у септембру бити одржани ванредни избори на КиМ, а постоји и опасност да се због оптужнице Харадинај на Косову оснажи као политичка фигура”, рекао је Ђукановић.

Он је казао и да не очекује укидање такси до формирања нове владе у Приштини, а уколико би, наводи, партије Покрет самоопредељења или Харадијанева Алијанса за будућност Косова опстале, сматра да је нереално очекивати укидање или суспензију такси.

Упитан да ли је хапшење Срба уследило као реакција Приштине на јучерашње обраћање председника Вучића, Ђукановић је рекао да "на неки начин јесте".

"Вероватно постоје извесне листе које нису доступне јавности и очигледно је да се с времена на време хапшења дешавају и да ће се наставити. То је и покушај да се, на неки начин, избалансира када је у питању рад Специјалног суда у Хагу који има основну мисију да санкционише она дела која су чинили припадници тзв. Ослободилачке војске Косова", рекао је Ђукановић.

Упитан да прокоментарише изјаву председника Вучића да ће сада уследити још снажнији притисци на Београд да призна Косово, Ђукановић каже да уколико буде дошло до потпуне деблокаде дијалога Београда и Приштине да ће уследити притисак, али на обе стране.

"У овом тренутку он је предоминантно ослоњен на Приштину имајући у виду да се од ње очекује да повуче таксе. Мислим да је реално очекивати да та врста притисака отпочне када дође до деблокаде дијалога", оценио је Ђукановић.

Зато је најважније, каже он, да се створе услови да дође до наставка дијалога, а онда у дијалогу који ће, сматра Ђукановић, уследити након ванредних избора на КиМ и редовних у Србији, доћи до неког решења.

Сматра да треба ускоро очекивати и почетак изборне кампање за америчког председника, што, такође, истиче Ђукановић, може да утиче на дијалог.

"Вашингтон не очекује да буде посредник у дијалогу, пошто је ЕУ посредник, али очекује да добије транспарентнију улогу. Вашингтон је заинтересован за дијалог, да подсетим, у новембру прошле године америчка администрација званично је рекла да је стратешки интерес САД-а успешно окончање дијалога Београда и Приштине", закључио је Ђукановић.

Прочитајте ОВДЕ како је Емануел Макрон вежбао српски пре доласка у Београд.

Извор: РТС/Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА