Најновије

БОЛТОНОВЕ РАТНЕ ИГРЕ: Ево како је Трампов јастреб намамио Британију у опасну замку!

Саветник за националну безбедност америчког председника Џон Болтон познат је по свом агресивном ставу према Ирану. У својој мисији да припитоми Техеран, Болтон не брине много о томе ко ће страдати, чак и ако колатерална штета укључује блиског америчког савезника као што је Велика Британија.

Саветник за националну безбедност америчког председника Џон Болтон (Фото: Јутјуб)

Чини се да је управо он у великој мери крив што је избила велика криза у односима Велике Британије и Ирана који је запленио британски танкер у Ормуском мореузу, наводи британски Гардијан.

Када је Болтон чуо да су британски маринци запленили ирански танкер код Гибралтара 4. јула, у време када су САД славиле Дан независности, његова радост је била необуздана.

Болтонова одушевљена реакција сугерише да је заплена била изненађење. Али прикупљање доказа сугерише да је управо било супротно, односно да је Болтонов тим за националну безбедност био директно укључен у Гибралтарски инцидент. Могуће је да су конзервативни политичари у Британији, ометени одабиром новог премијера, борбом за власт и Брегзитом, упали у америчку замку.

Последице гибралтарског инцидента тек сада постају јасне. Заплена "Грејс 1" довела је директно до одмазде у петак када су снаге иранске револуционарне гарде заплениле британски танкер, "Стену Имперо", у Ормуском мореузу. Иран је још раније обећао да ће се осветити за британски „пиратски чин“ код Гибралтара. Сада је Иран добио своју освету. Као резултат тога, Британија је упала у центар међународне кризе за коју је лоше припремљена. Тајминг није могао бити гори. Неспремни нови премијер, ове недеље почиње посао. Британија је на ивици неуредног изласка из ЕУ чиме се све више отуђује од својих најближих европских партнера. А њен однос са Трамповом Америком је веома затегнут.

Велики део ове кризе се могао избећи. Британија се противила Трамповој одлуци да напусти нуклеарни споразум са Ираном из 2015. године, што је окидач за данашњу кризу. Она је узнемирено посматрала Трампову и Болтонову политику "максималног притиска", која укључује казнене санкције и ембарго на нафту и која је радикализовала и многе умереније Иранце.

Ипак, чак и док је Британија подржавала покушаје ЕУ да спаси нуклеарни споразум, премијерка Тереза Меј и Джереми Хант, шеф дипломатије, покушали су да седе на две столице и да и Трампа одобровоље. Они су јавно подржали жалбе Вашингтона на иранске "дестабилишуће" регионалне активности и ракетни програм, и критиковали Иран када је заобишао договорене границе из нуклеарног споразума.

Највећи проблем је што британска влада није успела значајно да повећа заштиту за бродове под британском заставом који су пролазили кроз Залив након иранских напада на стране танкере у мају и јуну. Ово је делимично и због тога што краљевска морнарица нема капацитет да нагомила одговарајуће патроле. Али и зато што су се званичници плашили да би јачањем војске у региону Британија могла да буде увучена у оружани сукоб са Ираном.

За Болтона, међутим, привлачење Британије недвосмислено на америчку страну било је пожељан исход. Када су амерички шпијунски сателити, задужени за блокирање иранског извоза нафте у складу са Трамповим глобалним ембаргом, почели да прате ирански танкер на путу, наводно, у Сирију, Болтон је видео своју шансу.

Шпански лист "Ел Паис", позивајући се на званичне изворе, пренео је следеће: "'Грејс 1', који плови под панамском заставом, био је под надзором америчких сателита од априла, када је био усидрен у Ирану. Супертанкер, пун сирове нафте, био је превелик за Суецки канал, па је пловио око Рта Добре наде пре него што је кренуо према Медитерану. Према америчким обавештајним службама, он је ишао ка сиријској рафинерији нафте у Банијасу. Вашингтон је обавестио Мадрид о танкеру 48 сати пре него што је стигао и шпанска морнарица га је пратила док је пролазио кроз мореуз. Очекивало се да уђе у међународне воде као што многа иранска пловила раде, а да их нико не зауставља".

Иако су шпански званичници, говорећи након догађаја, рекли да би пресрели брод "да смо имали информације и прилику", Шпанија није предузела никакве кораке у то време.

Али Болтон се у сваком случају није ослањао на Мадрид. САД су већ дојавиле Британији о танкеру. Дана 4. јула, након што је брод ушао у територијалне воде Британије и Гибралтара, судбоносна наредба је издата у Лондону - није познато од кога - и 30 маринаца је упало на брод. Реакција Ирана била је непосредна и бесна. Иран је тврдио да је Британија поступила незаконито, јер ембарго ЕУ на испоруке нафте Сирији, за који је Хант тврдио да је због њега задржан брод, важи само за државе ЕУ, а не за треће земље као што је Иран. У сваком случају, рекао је Техеран, дестинација брода није била Сирија.

Иранско огорчење делио је, у мањој мери, Ђузеп Борељ, шпански социјалистички министар спољних послова. Борељ је замерао британски упад у територијалне воде Гибралтара, који Мадрид не признаје. Изгледа да је и он био узнемирен због тога што је и Шпанија увучена у конфликт, јер је у Техерану, шпански амбасадор је позван да објасни улогу Мадрида. Нјегова реакција је била покушај да раздвоји Шпанију од афере. Ирански танкер је заплењен "након захтева Сједињених Држава упућеног у Уједињено Краљевство", рекао је он. И иако је Британија наводно подржавала прописе ЕУ, Европска служба за спољне послове (ЕЕАС), није се оглашавало о инциденту.

Иранска одмазда и заплена брода "Стена Имперо" додатно је открила дипломатску изолацију Британије и њену војну и економску рањивост. Влада је саветовала британским бродовима да избегавају Ормуски мореуз, што је признање да не може да их заштити. Али између 15 и 30 танкера под британском заставом сваки дан пролази кроз Ормуз. Ако се трговина заустави, утицај на цене нафте може бити озбиљан. Мало ко се осим Француске и Немачке одазвао на Хантов позив за међународну подршку Британији. Кина, Јапан и друге земље које се ослањају на нафту из Залива не показују знаке да би јој помогле.

У међувремену, Трампово обећање да ће подржати Британију има малу практичну вредност - и носи својеврсну опасност. Болтонов гамбит је успео. Британија се нашла на фронту сукоба Вашингтона са Ираном. Процес поларизације на обе стране се убрзава. Нуклеарни споразум је ближи потпуном колапсу. И док прети Ирану "озбиљним последицама", не знајући ни сама шта оне могу да значе, Британија слепо плеше у ритму Болтонових ратних бубњева.

Прочитајте ОВДЕ да ли ће САД увести санкције Турској.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА