Најновије

НЕ ДАЈТЕ ХАРАДИНАЈУ ДА ПОБИЈЕ СВЕДОКЕ: Медији у Берлину апелују на званичнике суда за ОВК у Хагу!

Угледни медији у Берлину апелују на званичнике Суда за ОВК да спрече Рамуша Харадинаја да застрашује и убија сведоке као што је радио током два претходна суђења у Хагу.

Рамуш Харадинај (Фото: Јутјуб)

У два одвојена процеса против Харадинаја у којима је био оптужен за монструозне злочине на Косову саслушано је више од 80 сведока. Харадинај, међутим, никада није одговарао за зверска убиства између осталог и због тога што је око 30 сведока и чланова њихових породица убијено од 1999. године до данас!

Они су ликвидирани у експлозијама, прегажени су колима, решетани из аутомобила у покрету, живи спаљивани...

Баш због овога је Хаг 2010. године поништио ослобађајућу пресуду Харадинају, образлажући своју одлуку Харадинајевим застрашивањем сведока.

У тренутку кад је Специјални суд ОВК поново осумњичио Харадинаја за злочине на КиМ и кад је, према незваничним информацијама, саслушано више од 20 нових сведока, немачки медији упозоравају да се сведоци морају заштитити.

"Харадинај је уметник политичког преживљавања. Без обзира на то да ли су у питању ратни злочини или мафијашке активности, некадашњем команданту ОВК никад ништа није доказано.

Засад. Хаг га је већ 2005. и 2011. оптужио за ратне злочине. У оба случаја је ослобођен. Упадљиво је било што су бројни сведоци гинули на делимично неразјашњене начине", пише берлински 'Тагесшпигел'.

И угледни швајцарски лист 'Ноје цирхер цајтунг' упозорава на опасност која прети сарадницима Суда за ОВК.

'Питање је да ли ће Суд сада боље изаћи накрај с овим проблемом. Двадесет година након догађаја свака оптужница почива скоро искључиво на исказима сведока. Скепсу буди то што хашка судска институција има већ трећег тужиоца, а ниједну оптужницу', закључује овај лист.

Владимир Вукчевић, бивши тужилац за ратне злочине

Надам се да ће Суд за ОВК испунити оно што због чега је основан. Ми смо урадили све што могли. Уследио је Дик Марти и његов извештај, па тужилац Еулекса Клинт Вилијамсон, који је рекао да има доказа за оптужнице. Крајњи резултат био би да неко буде осуђен за злочине над Србима.

2002. у Пећи су убијени заштићени сведоци Садик и Весељ Мурићи.

2003. у заседи у код Пећи убијен је Иљир Сељимај да не би сведочио.

2003. из заседе убијени Сабахете Тољај, припадник КПС, са сведоком Исуфом Хакљајем. Возило у коме су били запаљено је.

2003. из аутомобила у покрету убијен Тахир Земај заједно са сином и братом Енисом и Хасаном. Он је био кључни сведок у случају Дукађини групе.

2005. код бензинске пумпе Молика у околини Пећи из заседе убијени Џељадин Мусај и његова унука. И он је био у програму заштите сведока у случају Дукађини групе.

1999-2005. убијена су Џељадинова браћа Садик, Исмет и Синан Мусај.

2007. у саобраћајној несрећи у Подгорици страдао Кујтим Бериша. Он је сведочио како су му Харадинајеви војници силовали супругу, њега мучили струјом, а Србе убијали код Радоњићког језера.

2016. код Глоговца је хицем у главу убијен Бедри Цури, бивши припадник ОВК и сведок тужилаштва. Годину дана касније његова ћерка Блеранда прегажена је аутомобилом у Косову Пољу.

Напомена: из Трибунала су званично тврдили да није убијена 'ниједна особа са списка сведока или којој је Међународни суд одобрио заштитне мере у ова два предмета'!?!

Прочитајте ОВДЕ да ли Харадинај иде на све или ништа.

Извор: Информер

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА